PDA

Bekijk de volledige versie : Rassenthema duikt op in strijd om Witte Huis


Barst
2nd August 2008, 16:12
Rassenthema duikt op in strijd om Witte Huis


WASHINGTON (GUARDIAN, AP) - De campagne om het Amerikaanse presidentschap tussen Obama en McCain wordt steeds bitser.


De campagne voor het Amerikaanse presidentschap wordt vuiler nu het heikele thema van het ras zijn intrede deed. Beide campagneteams beschuldigen elkaar ervan het onderwerp als eerste aangesneden te hebben.

De rel ontstond op het einde van een week waarin het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain een rist persoonlijke aanvallen had uitgevoerd tegen de Democratische rivaal Barack Obama. Zo werd een tv-advertentie uitgezonden die Obama verweet belust te zijn op beroemdheid en hem vergeleek met Paris Hilton en Britney Spears.

Obama reageerde met een toespraak in Springfield waarin hij zijn tegenstander ervan beschuldigde de bevolking bang te maken voor hem: 'Je weet, hij is niet patriottisch genoeg. Hij heeft een eigenaardige naam. Hij lijkt niet op al die andere presidenten op dollarbiljetten.'

Voor het team rond McCain waren die woorden een duidelijke toespeling op het feit dat Obama zwart is. Op de dollarbiljetten staan alleen blanken als George Washington en Abraham Lincoln. Rick Davis, de manager van McCains campagne, beschuldigde Obama ervan 'de rassenkaart' te spelen. Hij noemde de opmerkingen van Obama 'verdelend, negatief, schaamteloos en verkeerd'.

David Axelrod, een van de topadviseurs van Obama, zei vrijdag dat het rassenthema maar is opgedoken door de commentaren van McCains campagneteam. Volgens hem verwees Obama met zijn opmerkingen alleen maar naar zijn status als jonge, relatieve nieuweling in de Amerikaanse politiek, en niet naar zijn ras.

Obama's huidskleur ligt bijzonder gevoelig in zijn campagne. Ras kwam voor het eerste ter sprake in december, in de strijd om de Democratische nominatie tussen Obama en Hillary Clinton. Obama's team beschuldigde Hillary's man Bill Clinton ervan het thema op te rakelen. De ex-president zei later dat Obama 'de rassenkaart tegen me heeft uitgespeeld'.

In de lente stond het rassenthema plots in de hete actualiteit toen Jeremiah Wright, Obama's voormalige dominee, onder vuur kwam. Hij had preken gegeven waarin hij de Amerikaanse autoriteiten ervan beschuldigde samen te zweren tegen de zwarten. Obama gaf toen een belangrijke toespraak over de spanningen tussen de rassen en verliet later de kerk van Wright.

Nu ras opnieuw is opgerakeld in de campagne tussen Obama en McCain, is de kans groot dat de kwestie blijft smeulen, zelfs als de huidige spanning afneemt. Blanken die verdoken racist zijn, zouden nu nog meer geneigd kunnen zijn om op McCain te stemmen. Aan de andere kant zouden mensen op Obama kunnen stemmen om daarmee net aan te tonen dat ras geen beslissende factor meer is.

In die context komt de steun van de zwarte rapper Ludacris Obama ongelegen. Het campagneteam van Obama heeft een raptekst van Ludacris buitengewoon agressief genoemd. In de song noemt Ludacris de huidige president, George Bush, 'mentaal gehandicapt' en ook John McCain en Hillary Clinton worden uitgescholden. 'Ludacris is getalenteerd, maar hij zou zich moeten schamen voor deze teksten', zei Bill Burton, de woordvoerder van Obama. Het management van Ludacris wilde geen commentaar geven over de zaak.

www.standaard.be/vs2008


DS, 02-08-2008