PDA

Bekijk de volledige versie : Aantal geïnterneerden in cel blijft stijgen


Barst
30th July 2008, 15:49
Aantal geïnterneerden in cel blijft stijgen


BRUSSEL - Het aantal definitief veroordeelden is in 2007 met 16 procent gestegen tegenover het jaar daarvoor.


De gevangenisbevolking kende in 2007 een historisch hoogtepunt met meer dan 10.000 gedetineerden (10.008 op 1maart). Twee opeenvolgende jaren was de bevolking sterk toegenomen. Maar begin dit jaar stagneerde het aantal gedetineerden net onder de 10.000 (9.858 op 1maart). Dat blijkt uit de nieuwe uitgave Justitie in cijfers 2008 van de Fod Justitie.

De daling is het gevolg van een daling van het aantal definitief veroordeelden. Het is, aldus het rapport, nog af te wachten of het een nieuwe trend inluidt of van voorbijgaande aard is.

Tijdens het laatste decennium is de gevangenisbevolking met meer dan 20 procent gestegen. De grootste toename is vast te stellen bij de geïnterneerden. Zij zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de stijging. Hun aantal is jaar na jaar toegenomen. Nu vormen ze de derde grootste groep in de gevangenis.

Het grootste deel van de gevangenen is nog altijd de definitief veroordeelden. Daarna komen de mensen die in voorhechtenis zitten. Zij maken een derde van de gevangenispopulatie uit. Vooral tussen 1999 en 2003 is hun aantal enorm toegenomen. Er is in het verleden vaak kritiek geuit dat te veel mensen in voorhechtenis zitten. De jongste jaren is het aantal voorlopig gehechten ongeveer stabiel gebleven. In 2007 is de verhouding tussen definitief veroordeelden en andere gevangenen (voorlopige hechtenis en geïnterneerden) in vergelijking met 2006 wel sterk toegenomen.

Wat sterk gedaald is de afgelopen jaren, is het aantal 'anderen' in de gevangenis: minderjarigen en vreemdelingen die ter beschikking staan van de dienst Vreemdelingenzaken.

Wat het elektronisch toezicht betreft, worden de beloften om tot 1.000 te gaan, nog altijd niet waargemaakt. In 2007 kwam er een belangrijke inhaalbeweging. Op 1 maart stonden er 612 gedetineerden onder elektronisch toezicht, maar dit jaar daalde dat weer tot 557 op 1 maart.

Het elektronisch toezicht is wel een belangrijke reden van de toename van de werklast van de justitiehuizen. De opvolging van de veroordeelden die onder elektronisch toezicht staan, is op 1 september vorig jaar immers overgeheveld naar de justitiehuizen. Bovendien is hun bevoegdheid uitgebreid in verband met de externe rechtspositie van gedetineerden.

'Justitie in cijfers 2008' is gratis te raadplegen op de website van de federale overheidsdienst Justitie

www.just.fgov.be


DS, 30-07-2008 (Inge Ghijs)