PDA

Bekijk de volledige versie : Vrijdag gedeeltelijke zonsverduistering


Barst
30th July 2008, 15:34
Vrijdag gedeeltelijke zonsverduistering


In België is op vrijdag 1 augustus een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De eclips duurt in ons land van 10.38 tot 12.11 uur en om 11.24 uur bereikt hij zijn hoogtepunt. Iets meer dan een vijfde van de zon zal verduisterd zijn.


Vrijdag is in het noordpoolgebied en in Azië een totale zonsverduistering te zien. Tussen 11.23 en 13.23 uur raast de maanschaduw volgens Urania over de aarde in het noorden van Canada, Groenland, Mongolië en China. De totale zonsverduistering is maximaal twee minuten en 27 seconden te zien.

Ons land ligt niet in de kernschaduw van de maan en Belgische waarnemers moeten zich tevreden stellen met de zon die voor 21 procent verduisterd is. Aangezien het over een gedeeltelijke zonsverduistering gaat, blijft de zon helder en is er geen afname van het zonlicht merkbaar.

Om de zonsverduistering uitvoerig te bekijken trekt de Antwerpse Volkssterrenwacht Urania met 85 eclipsjagers naar Siberië en Mongolië.

'De volgende totale zonsverduistering in België vindt in 2090 plaats en zoveel geduld hebben we niet', legt Urania-directeur Marc Van den Broeck uit. 'Om deze week een volledige eclips te zien, trekken we met 85 eclipsjagers naar Siberië en Mongolië. Twee groepen vliegen naar Siberië en een groep waagt zijn kans in Mongolië.'

Op 4 januari 2011 zal de volgende gedeeltelijke zonsverduistering waarneembaar zijn in België. Op dat moment zal de zon voor 76 procent bedekt worden. De laatste totale zonsverduistering in ons land vond plaats in 1999 en voor de volgende is het wachten tot 2090. Omdat die samenvalt met de zonsondergang, zal de volgende goed waarneembare zonsverduistering pas in 2142 plaatsvinden.

Volkssterrenwacht Urania in Hove stelt vrijdag 1 augustus zijn deuren open van 10.00 tot 13.00 uur om bezoekers gratis de kans te geven om door telescopen met een veilige zonnefilter de zonsverduistering te volgen.

Urania waarschuwt ten slotte nog dat een eclipsbrilletje of een lasglas van factor veertien een absolute must is om naar de zonsverduistering te kijken.

Bij een zonsverduistering staan de zon, de maan en de aarde op precies een lijn. Waar de schaduwkegel van de maan de aarde raakt, is een zonsverduistering te zien.


Blog DS, 30-07-2008 (vdy)