PDA

Bekijk de volledige versie : 'Sluimerverbruik digitale televisie onredelijk hoog'


Barst
23rd July 2008, 11:43
'Sluimerverbruik digitale televisie onredelijk hoog'


BRUSSEL - Een klant bij Telenet betaalt bijna de helft meer aan elektriciteit dan bij Belgacom, zegt de BBL.


Wie digitale televisie in huis haalt, heeft er alle belang bij om het aanbod van Telenet en Belgacom goed te vergelijken. Daarbij kijkt u het best niet alleen naar de kwaliteit van het inhoudelijke aanbod, maar ook naar de energie-efficiëntie. Want die verschilt enorm tussen de twee providers. Dat blijkt uit een rapport van de Bond Beter Leefmilieu, die het elektriciteitsverbruik van digitale televisie bij Belgacom- en Telenetklanten onder de loep nam. Wie klant voor digitale televisie bij Telenet is, betaalt jaarlijks 44 euro extra aan elektriciteit. Bij Belgacom is dat bijna de helft minder, 23,53 euro.

Het grote verschil wordt verklaar door het feit dat een klant bij Telenet maximaal vier toestellen nodig heeft (digibox of digicorder, kabelmodem, hub en splitter), terwijl een klant bij Belgacom alleen een decoder en modem nodig heeft.

Vooral het sluimerverbruik, het elektriciteitsverbruik in stand-by, ligt onredelijk hoog. Bij Telenet ligt het stand-byverbruik zelfs bijna even hoog als in werking. Volgens de BBL komt dat omdat de providers 'inferieure technologie' gebruiken. 'De zware concurrentieslag tussen de aanbieders van digitale televisie maakt dat die kiezen voor goedkope technologie', zegt Bram Claeys. 'De energie-efficiëntie van die toestellen wordt verwaarloosd, en de consument draait op voor de kosten. In tijden van stijgende levensduurte is dat onaanvaardbaar.'

De BBL stelt een stand-bynorm van 0,5 Watt voor en wil dat Telenet en Belgacom die norm in hun lastenboek inschrijven. Vandaag zit Belgacom dertig keer boven die norm, Telenet zelfs zestig keer. 'Die norm is perfect haalbaar', zegt Claeys.

Telenet en Belgacom ontkennen dat ze inferieure technologie gebruiken en werpen op dat een hoogtechnologisch apparaatje waarmee een klant zijn eigen televisiegedrag kan veranderen, nu eenmaal veel energie vraagt.

Belgacom zegt zich aan een Europese code voor het verbruik van de toestellen te houden en zijn leveranciers aan te sporen de zuinigste toestellen te leveren. Telenet belooft strengere normen op te leggen.


DS, 23-07-2008 (Yves Delepeleire)