PDA

Bekijk de volledige versie : Kieskring of sociaal model?


Barst
22nd July 2008, 14:21
Kieskring of sociaal model?


We nemen uit dit weekeinde drie teksten mee. De weinig lucide toespraak van koning Albert. De domme analyse die Le Monde maakt over België. En het bijzonder opmerkelijke pleidooi van Frank Vandenbroucke voor een sociale staatshervorming.


Toegegeven, het moet een aartsmoeilijke oefening zijn geweest voor de tekstschrijver van de koning: midden in deze zware politieke crisis de toespraak schrijven voor het staatshoofd. Gelukkig kon hij of zij zich wegstoppen achter een verjaardag: het is dit jaar vijftien jaar geleden dat Alberts broer, koning Boudewijn, onverwacht overleed. In de toespraak die voor de rest bleef steken bij de vaststelling dat we in dit land 'nieuwe vormen van samenleven moeten bedenken', werd Boudewijn een tiental keer 'te hulp' geroepen.

Hoe dit land in het algemeen en de Vlamingen in het bijzonder ondertussen worden afgeschilderd in de buurlanden, bleek het afgelopen weekeinde dan weer in een vicieuze 'analyse' in de Franse kwaliteitskrant Le Monde. De Belgische correspondent van deze krant, gewezen commentator voor Le Soir, hing er een portret op van de 'egoïstische' Vlamingen die niet langer 'onrechtvaardige geldtransfers' wilden verdragen en die de 'Franstalige realisten' de kast opjagen met hun 'echte eisen' die 'zelfs de splitsing van justitie betreffen'. De kwaadwillige 'analist' - in échte kwaliteitskranten zou hij 'commentator' worden genoemd - ziet in de Vlaamse eisen voor een staatshervorming het einde van een politiek van 'consensus, compromis en debat' die zelfs een gevaar betekent voor de Europese waarden.

Le Monde, en met deze Franse krant ook Franstalig België, zou er goed aan doen om de wel zeer opmerkelijke woorden te lezen van Frank Vandenbroucke, het afgelopen weekeinde in deze krant. De Vlaamse minister van Onderwijs en Werk zegt er dat de staatshervorming net tot doel moet hebben ons sociale model te redden. Dat kan maar door elk beleidsniveau te versterken en te responsabiliseren. 'Zonder die hervorming evolueren we naar een toenemende erosie van ons sociaal model'. Opmerkelijk is het feit dat Vandenbroucke, die de jongste jaren meer en meer gemarginaliseerd werd binnen zijn partij herhaalt dat de SP.A klaar staat om aan die sociale staatshervorming mee te werken. Dat gebeurt klaarblijkelijk met de zegen van partijvoorzitster Caroline Gennez.

Mét of zonder socialisten, een noodzakelijke sociale staatshervorming moet eerst voorbij de kaap van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Ook daar maakt Vandenbroucke de juiste analyse: 'Geen prijs voor BHV, is een zinloze kreet'.

Er moet met andere woorden een onderhandelde oplossing komen. Vlamingen die het tegendeel beweren, zijn dom of zijn van kwade wil. Want geen zinnig mens wil dat kieskringen ons sociaal model en onze welvaart in de weg staan.


DS, 22-07-2008 (Peter Vandermeersch)