PDA

Bekijk de volledige versie : Nederland efficiënter in armoedebestrijding


Barst
22nd July 2008, 13:19
Nederland efficiënter in armoedebestrijding


BRUSSEL - Nederland is stukken efficiënter in zijn armoedebestrijding dan België. Met ongeveer evenveel geld heeft het veel minder armen. De kloof wordt zelfs groter.


Het is niet bekend of ze erover spreken bij hun reünies, maar als ze het doen, kunnen de Oranjes een lange neus maken naar de Coburgs inzake armoedebestrijding.

In zijn 21 julitoespraak gaf Albert van België toe dat zijn land 14,7 procent 'armoedigen' telt en dat 'dit percentage hoger ligt dan in de buurlanden'.

Hij en zijn voorganger, koning Boudewijn, maakten telkens een punt van de armoedebestrijding. Het Nederlandse koningshuis van Oranje deed dat ook, maar minder uitgesproken. Maar het kan een beter resultaat voorleggen. De kloof tussen beide landen neemt zelfs toe, blijkt uit Europese cijfers die geactualiseerd werden door het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) (dat die vandaag op zijn webstek zet).

In Nederland daalde de armoede de afgelopen jaren, van 12 tot 10 procent; in België steeg ze de afgelopen decennia tot 15 procent en ze blijft nu al jaren op dat niveau steken. Jaren geleden hadden België en Nederland identieke cijfers.

Eerder al bleek dat bijna overal in Europa de armoede onder bejaarden en gepensioneerden gedaald is, terwijl ze in ons land niet daalde maar zelfs steeg (DS 29 september 2007). Nederland en België hadden vroeger identieke cijfers, de Nederlandse daalden nog.Erg pijnlijk voor de Belgen is dat de CSB-cijfers aantonen dat België niet minder inspanningen doet, maar minder efficiënt is.

Het aandeel van de nationale welvaart dat beide landen spenderen aan sociale uitgaven, is vergelijkbaar, maar het aantal armen in de bevolking ligt in België de helft hoger dan in Nederland.

Ook het aandeel van de welvaart dat die landen spenderen aan overheidsuitgaven voor pensioenen is bijna gelijk, maar de armoede onder gepensioneerden ligt in België beduidend hoger.

Conclusie: de Nederlanders spenderen hun sociaal geld efficiënter.

In België gaat een groter deel van de sociale uitgaven naar de vergoeding van mensen die werkloos zijn en het werk vroeg stopten. De Nederlandse sociale zekerheid daarentegen heeft meer inkomsten en minder uitgaven omdat meer mensen er werken en ze ook langer werken.

Zeker één organisatie is blij met de aandacht van koning Albert voor de armoede: het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding.


DS, 22-07-2008