PDA

Bekijk de volledige versie : Ster schijnt feller dan drie miljoen zonnen


Barst
16th July 2008, 16:56
Ster schijnt feller dan drie miljoen zonnen


In het centrum van ons melkwegstelstel straalt een reuzenster meer licht uit dan drie miljoen zonnen samen. Dat hebben Duitse astronomen uit Potsdam via infraroodwaarnemingen met de Spitzer Space Telescope van de NASA ontdekt. De bevindingen van de wetenschappers verschijnen in de volgende editie van het vakblad Astronomy & Astrophysics.


Veel groter, veel lichter

De ster is ongeveer een miljoen keer groter dan onze Zon, maar heeft slechts 150 keer haar massa, zo laat het team van Lidia Oskinova weten.


Pinksterroosnevel

De gigant is met een lichtkracht van 3,2 miljoen zonnen de op een na helderste ster van onze melkweg. De blauwe reus is 26.000 lichtjaren van onze Aarde verwijderd en is terug te vinden in het sterrenbeeld Boogschutter in een gas- en stofwolk, die vanwege haar vorm de naam Pinksterroosnevel meekreeg.


Niet de felste

Enkel de ster Eta Carinae in het sterrenbeeld Kiel, dat deel uitmaakt van het - niet meer officiële- klassieke sterrenbeeld Schip Argo, is met 4,7 miljoen keer de Zon nog feller.


Bestaan al bekend

Astronomen waren vroeger al op de hoogte van het bestaan van de ster, doch met behulp van de Spitzer-telescoop en de New Technology Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht op La Silla in Chili konden de wetenschappers gedetailleerd door de stofwolk speuren en de lichtkracht van de ster opmeten.


Supernova

Dergelijk grote sterren hebben naar kosmische maatstaven een korte levensduur en beëindigen hun bestaan met een gigantische supernova-explosie, aldus de wetenschappers. Deze reuzenster is ook klaar voor een supernova, wat eigenlijk betekent dat er evengoed nog een miljoen jaar over kan gaan.

"Wanneer deze ster ontploft, zal hij elke planeet van een naburig sterrenstelsel verdampen", aldus Oskinova. "Verderaf kan de explosie de geboorte van een nieuwe ster veroorzaken". De drukgolf van de ontploffing veroorzaakt in de omgeving dusdanig veel stof en gas dat er daardoor nieuwe sterren kunnen ontstaan.


Blog DM, 16/07/08