PDA

Bekijk de volledige versie : Sudanese president aangeklaagd voor volkerenmoord


Barst
16th July 2008, 00:52
Sudanese president Omar el-Bashir aangeklaagd voor volkerenmoord


Luis Moreno-Ocampo, de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, klaagt de Sudanese president Omar el-Bashir aan wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de West-Sudanese regio Darfour. Volgens Ocampo heeft Bashir in eigen persoon de genocide in 2003 in gang gezet. Ocampo houdt Bashir verantwoordelijk voor de moord op 35.000 burgers en de vervolging van 2,5 miljoen vluchtelingen. In Darfour zijn volgens de VN al 300.000 doden gevallen. Volgens het Arabische regime van Bashir in Khartoem zijn dat er 'slechts' 10.000. Het conflict in Darfour brak uit in 2003, toen Afrikaanse rebellen in Darfour in opstand kwamen tegen Khartoem. Het regime lanceerde daarop een meedogenloos tegenoffensief tegen de rebellen. De burgerdoden in Darfour zijn volgens de officiële lezing van het conflict 'nevenschade'. Maar volgens internationale waarnemers en nu ook volgens de aanklager van het Strafhof viseert de Sudanese overheid doelbewust zijn eigen burgers, door hen te vermoorden, te verkrachten en te verdrijven. Bashir is de eerste president in functie die door het Strafhof wordt aangeklaagd. Sudan noemt Ocampo 'een crimineel' en zweert Bashir nooit uit te leveren.


'Niemand staat boven de wet. Gelukkig maar', reageert Géraldine Mattioli, die bij de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de werking van het Internationaal Strafhof in Den Haag opvolgt. De aanklacht tegen Omar el-Bashir (64), onder meer wegens genocide, omschrijft Mattioli als 'een zeer belangrijke en betekenisvolle eerste stap'. Drie rechters van het Strafhof moeten de komende maanden nu beslissen of tegen Bashir een internationaal aanhoudingsbevel wordt uitgevaardigd.

Zelfs indien dat gebeurt, moet Bashir nog niet meteen in Den Haag worden verwacht. Khartoem erkent het Strafhof niet en zal zijn eigen president nooit arresteren en uitleveren. De aanklager, Moreno-Ocampo, kreeg gisteren het etiket 'crimineel' opgeplakt. Sudan zal de steun van bondgenoten als Rusland en China zoeken om een mogelijk aanhoudingsbevel in de VN-Veiligheidsraad te blokkeren. Rusland en China - dat wapens levert aan Sudan en er belangrijke oliecontracten heeft - hebben daarin allebei vetorecht.

Het nieuws dat Ocampo maandag de president van Sudan wegens genocide zou aanklagen, lekte vrijdag al uit. Zaterdag bedreigde Sudan het Strafhof, door te stellen dat een aanklacht tegen de president een politiek akkoord op de helling zou zetten en tot nog meer doden zou leiden.

Maar de aanklager is niet onder die chantage bezweken. 'Ik ben een onafhankelijke aanklager', zei hij aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. 'Bashir kan de wereld niet chanteren', aldus Ocampo, die benadrukte dat hij in 2005 de opdracht kreeg van de VN-Veiligheidsraad om de misdaden in Darfour te onderzoeken en zijn werk heeft gedaan.

Bezorgd om wraakacties tegen westerlingen, trekken de VN nu al hun niet essentieel personeel uit Sudan terug. Westerse hulpverleners in Darfour zijn ook in gevaar. 'Eventuele wraakacties kunnen onmogelijk in Ocampo's schoenen worden geschoven', zegt Géraldine Mattioli van Human Rights Watch. 'Het zou zijn aanklacht tegen Bashir enkel nog duidelijker staven.'

Omar el-Bashir werd in 1944 in de Nijlvallei, ten noorden van Khartoem geboren. Zijn vader was een kleine boer. Bashir doorliep de militaire academie, en behaalde de graad van generaal. In juni 1989 pleegde hij een militaire coup tegen de democratisch gekozen regering van Sadeq el-Mahdi. In 1993 ontbond hij de militaire junta die hem aan de macht had gebracht en duidde hij zichzelf aan als burgerpresident van Sudan. Bashir ontpopte zich steeds meer tot een alleenheerser en gebruikte zijn macht om het noorden van Sudan in sterke mate te islamiseren. In het noorden is de sharia-wet van kracht.

'Bashir heeft de absolute controle in Sudan', zei de aanklager Ocampo aan CNN. 'Hij is de president, de voorzitter van de Nationale Congrespartij en de opperbevelhebber van het leger. Bashir is ook de voorzitter van de Sudanese veiligheidsraad. Hij heeft persoonlijk de Janjaweed-milities georganiseerd - hij heeft hen in het leger en de politie binnengebracht. Ik kan bewijzen dat de Janjaweed hem bellen en aan hem rapporteren. Bashir controleert alles in Darfour.'

Het conflict in Darfour brak uit in het voorjaar van 2003, toen rebellengroepen uit Afrikaanse stammen in opstand kwamen tegen het Arabische regime van Bashir. De opstand brak uit, uit protest tegen de economische en politieke marginalisering van het westen. Om dezelfde reden waren eerder al opstanden uitgebroken in het oosten en in het christelijk/animistische zuiden van Sudan.

De Sudanese regering beantwoordde de rebellie in Darfour met een meedogenloos tegenoffensief. Behalve het regeringsleger stuurde het ook Arabische Janjaweed, een militie te paard, naar Darfour om de dorpen te plunderen en in brand te steken, de mannen te doden en de vrouwen en kinderen te verkrachten. Het conflict woedt vandaag nog altijd in alle hevigheid.

Terwijl de hoofdstad Khartoem met oliegeld wordt volgebouwd, is er van ontwikkeling in de dorpen van Darfour nauwelijks sprake. Via een terreurbewind probeert Khartoem zijn verre uithoeken in bedwang te houden. In Darfour is het dwangmiddel een genocide, die Bashir volgens de aanklager van het Strafhof persoonlijk in gang heeft gezet.


DS, 15-07-2008 (Ine Roox)