PDA

Bekijk de volledige versie : En wat verzamelen jullie allemaal?


Barst
17th August 2005, 23:12
Een op de zes Belgen houdt verzameling bij


BRUSSEL - Een op de zes Belgen of ongeveer 1,7 miljoen landgenoten houdt een verzameling bij. Dat blijkt uit een webenquête bij meer dan 1.600 mensen door het onderzoeksbureau InSites, in opdracht van de veilingsite eBay België. De verzamelwoede van de Belgen verklaart voor een groot deel het groeiende succes van rommelmarkten, verzamelbeurzen en internetveilingen.

Volgens de enquête besteedt de Belg wekelijks twee tot vijf uur aan zijn verzameling en koopt hij gemiddeld meer dan een voorwerp per maand. Zeventig procent van de verzamelaars betaalt tussen de 5 en 50 euro per voorwerp en een op de vijf heeft zelfs meer dan 50 euro veil voor een verzamel- of hobbyobject.
Het meest populair is het verzamelen van antiek, munten, postzegels en bieraccessoires.

Een opvallende vaststelling is dat Franstalige Belgen gemiddeld meer voorwerpen kopen dan Vlamingen, maar dat Vlamingen dan weer meer geld aan hun hobby of verzameling besteden.

Rommelmarkten zijn nog steeds de populairste handelsplaatsen voor verzamelaars, maar het internet is aan een belangrijke opmars bezig. Heel wat verzamelaars en hobbyisten die tijdens het weekend rondneuzen op een rommelmarkt, speuren tijdens de week op het internet voort. Zo zegt ruim 36 procent van de ondervraagden bij hun zoektocht naar verzamel- of hobbyobjecten gebruik te maken van het internet.

Weblog DS, 17/08/2005