PDA

Bekijk de volledige versie : 15 juli: de doorbraak?


Barst
13th July 2008, 02:05
15 Juli is de vooropgestelde datum waarop de regeringsonderhandelingen (eindelijk) een doorbraak zouden moeten kennen... Gelooft U dat op 15 juli de communautaire geschillen hier ten lande tot een oplossing zullen komen?

Barst
14th July 2008, 20:28
Einde Leterme I is in zicht


BRUSSEL - De kans is groot dat de regering Leterme I morgen niet overleeft. Binnen de Vlaamse regering kunnen verschillende partijen kan zich niet vinden in zijn plan tot uitstel en ook in eigen rangen heerst onenigheid.


De Vlaamse regering is vanavond bijeengeweest om zich over het plan tot uitstel te beperken. De regering besliste om voorlopig geen beslissingen te nemen.

Het voorstel van Yves Leterme (CD&V) om meer tijd te krijgen om tot een communautair akkoord te komen, kan echter op weinig bijval rekenen. In dat plan zouden de Vlaamse en Waalse ministers-presidenten, Kris Peeters en Rudy Demotte, een grotere rol krijgen.

De N-VA gaf vanmorgen al een duidelijke njet. Geert Bourgeois (N-VA) zei vanmiddag dat hij het nut er niet van ziet en ook Bert Anciaux (VlaamsProgressieven) is niet voor het plan te vinden. Bij SP.A zou er ook erg lauw gereageerd worden.

Minister-president van de Vlaamse regering Kris Peeters gaf aan het uitstel-plan in overweging te nemen. Maar het voorstel kan enkel aangenomen worden als de Vlaamse regering unaniem zijn fiat geeft en die kans is dus erg klein.


Onenigheid

Intussen heeft de Senaatsfractie van CD&V/N-VA samengezeten. De sfeer was er naar verluidt bedrukt, maar men was het erover eens dat er geen sprake van kan zijn om verder te gaan zonder staatshervorming, luidde het.

Vanavond al zal CD&V het officiële partijstandpunt bekend maken. De partij houdt om 20.30 uur een algemene vergadering in Elewijt. Veel goed nieuws kan daar niet verwacht worden, want ook binnen de partij van Leterme is het onenigheid troef.

Het lijkt er op dat CD&V de lijn van kartelpartner N-VA zal volgen. Dat zou betekenen dat de partij voor het kartel kiest, eerder dan voor zijn voorman.

Als de premier geen steun meer krijgt van zijn eigen partij, impliceert dat dat de uren van Leterme I geteld zijn.


Blog DS, 14-07-2008 (avb, lob)

Barst
15th July 2008, 00:51
Leterme naar de koning


Premier Yves Leterme is naar de koning om het ontslag van zijn regering aan te bieden.


Leterme kon moeilijk anders. Het exit-scenario klaar dat zijn regering moest redden viel vandaag in duigen.

Bedoeling was in plaats van een akkoord over de staatshervorming vandaag in de Kamer een nieuwe overlegmethode te presenteren, die de deelstaten een stevige zeg zou gegeven hebben in het communautaire debat.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) zou Vlaamse delegatie in dat nieuwe overleg leiden. Een echte 'dialoog van gemeenschap tot gemeenschap' was het niet, want de federale vicepremier Didier Reynders (MR) zou de Franstalige delegatie leiden.

Bovendien gaf het nieuwe overlegplatform geen enkele garantie over de timing en de inhoud van de gesprekken. De facto dreigde de echte gesprekken over een staatshervorming uitgesteld te worden to na de regionale verkiezingen van 2009.

De Franstaligen reageerden enthousiast, en gingen akkoord. Bij de Vlamingen klonk heel wat kritiek.

N-VA wil niet weten van een scenario waar de communautaire dossiers op de lange baan worden geschoven. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever vanavond na het partijbestuur.

Coalitiepartner CD&V en ook de Vlaamse regering keken de kat uit de boom en besloten ten vroegste dinsdag een standpunt in te nemen.


Blog DS, 14-07-2008

Barst
15th July 2008, 01:54
De zestien is vacant


BRUSSEL - Yves Leterme (CD&V) heeft aan de koning zijn ontslag aangeboden als premier. Hij was het beu. Hield hij vast aan zijn premierschap, dan stierf zijn kartel en kwam de Vlaamse regering in gevaar.


De Wetstraat 16 is vacant. Rond halfelf gisteren reed Yves Leterme de oprit van het koninklijk paleis op, onderweg naar het onvermijdelijke. De eerste minister bood zijn ontslag aan. Nog voor de koning iets bekendgemaakt had, dook Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) op in Laken.

Leterme trok naar het paleis na een kort gesprek met de partijtop. Hij was de Franstalige tegenzetten beu. En hij kon niet anders. Het exit-scenario dat zijn regering moest redden, viel gisteren in duigen. Bedoeling was in plaats van een akkoord over de staatshervorming vandaag in de Kamer een nieuwe overlegmethode te presenteren, die de deelstaten een stevige zeg gegeven zou hebben in het communautaire debat. De Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V) zou de Vlaamse delegatie in dat nieuwe overleg leiden. Een echte 'dialoog van gemeenschap tot gemeenschap' was het niet, want de federale vicepremier Didier Reynders (MR) zou de Franstalige delegatie leiden. Bovendien gaf het nieuwe overlegplatform geen enkele garantie over de timing en de inhoud van de gesprekken. De facto dreigden de echte gesprekken over een staatshervorming uitgesteld te worden tot na de regionale verkiezingen van 2009. De Franstaligen reageerden enthousiast.

Twee grote hindernissen barreerden de ontsnappingsroute van de premier: ten eerste zijn kartel CD&V/N-VA, ten tweede de Vlaamse regering. N-VA-voorzitter Bart De Wever ontnam Leterme gistermiddag elke illusie dat zijn kartel dit communautaire uitstel zou overleven. De juniorpartner van CD&V ging niet akkoord met zo'n scenario en was niet van plan Leterme nog te steunen. Die boodschap zette CD&V de hele dag onder zware druk. Zowel voorzitter Marianne Thyssen als Peeters overlegde uitgebreid met Leterme. In de loop van de dag toonde CD&V zich bereid zijn premier te volgen; een overlegmoment werd voorbereid om de 230 CD&V'ers van de algemene vergadering te overtuigen. Enkele uren later, met daarin naar verluidt een stroom boze reacties van militanten op het CD&V-hoofdkwartier, schrapte de CD&V-top het overlegmoment. De chaos leek compleet.

Een tweede obstakel was de Vlaamse regering. Peeters zelf verdedigde een deelname wel, maar zijn ploeg telt onder anderen Geert Bourgeois (N-VA) en Bert Anciaux (Vl.Pro) in haar rangen. Zeker die eerste had geen enkele reden om akkoord te gaan. De Vlaamse regering vroeg meteen bijkomende garanties: het moest een serieuze 'dialoog van gemeenschap tot gemeenschap' zijn, met 'een serieuze kans op slagen'.

Gisteravond laat bevestigde N-VA nog eens dat ze niet bereid was te plooien onder druk van de premier. De CD&V-top zat heel de avond samen, terwijl Peeters in Ter Zake zich ook kritisch opstelde over het plan van de premier.

Leterme zag zelf in dat er niets anders opzat dan zijn ontslag aan te bieden, wilde hij zijn partij niet compleet beschadigd uit deze crisis laten komen.


Blog DS, 15-07-2008 (wov, g.teg., wwi)