PDA

Bekijk de volledige versie : Oude garde jaloers op succes Obama


Barst
11th July 2008, 16:41
Oude garde jaloers op succes Obama


NEW YORK - De oude leiders van de zwarten in Amerika zijn stiekem diep ongelukkig over Barack Obama. Dat toont de ongelukkige uitspraak van dominee Jesse Jackson.


Dominee Jesse Jackson dacht dat de microfoon in de tv-studio niet open stond, toen hij een andere gast vertelde dat Barack Obama 'neerbuigend tegen zwarte mensen praat' en dat hij 'zijn ballen wel kon afsnijden'. Jacksons bood zijn excuses aan, maar meende wél wat hij zei.

Volgens sommigen is de 66-jarige Jackson gewoon jaloers. Hij was, totdat Obama op het toneel verscheen, de meest succesvolle zwarte presidentskandidaat ooit. Hij won in 1988 elf voorverkiezingen. De dominee zou Obama's succes en het feit dat hijzelf daardoor aan invloed verliest, niet kunnen verkroppen.

Dat laatste zou ook verklaren waarom nagenoeg de hele oude garde van de burgerrechtenbeweging die in de jaren '60 naast Martin Luther King streed, weinig van Obama wilde weten. Zij zouden de stem van de zwarte gemeenschap willen blijven, met alle bijbehorende macht en erebaantjes.

Toch is er meer aan de hand. Zwarte leiders, zoals Andrew Jackson, ex-ambassadeur bij de Verenigde Naties en ooit rechterhand van King, en de Newyorkse dominee-activist Al Sharpton gingen ervan uit dat Obama geen kans maakte en dat Hillary Clinton beter voor de zwarten zou zijn.

Obama zal vanwege zijn huidskleur continu moeten bewijzen dat hij de zwarten niet voortrekt, dacht de oude garde. Ook zou hij, om blanke kiezers voor zich te winnen, moeten tonen dat hij niet tot de groep zwarte politici behoort die blank Amerika de schuld geeft van de zwarte problemen. Clinton zou daar geen last van hebben. Haar man Bill had bewezen oog te hebben voor zwart Amerika.

Bovendien vindt de oude garde Obama 'niet zwart genoeg'. De Democraat heeft helemaal geen affiniteit met de burgerrechtenstrijd en hoe de leiders die momenteel interpreteren. Andrew Jackson vertelde vorig jaar dat hij bij vrienden in Obama's thuisstad Chicago informeerde wat Obama voor de 'zwarte zaak' heeft gedaan. 'Ze kenden hem helemaal niet.' Bill Clinton 'is net zo zwart als Obama', schamperde Jackson.

Aanvankelijk leken de zwarte kiezers de scepsis van hun oude leiders te delen. Een meerderheid schaarde zich achter Hillary Clinton. Maar toen Obama's zege in het 'blanke' Iowa bewees dat hij wél winnen kon, liepen ze over. Hun oude leiders werden onder immense druk gezet om Clinton te laten vallen en werden zelfs van verraad beschuldigd. De meeste leiders bezweken.

Sindsdien lopen ze zich te verbijten. Ze onderdrukten hun woede toen Obama zijn dominee en hun oude strijdmakker Jeremiah Wright, na controversiële uitspraken, liet vallen. Zij zien met lede ogen aan hoe hij voortdurend blanke kiezers verzekert dat hij geen zwarte politicus van de oude stempel is, die zwarte kwesties tot racisme terugvoert. Integendeel, hij wijst zwarten op hun eigen verantwoordelijkheid.

In redevoeringen kapittelde Obama zwarte vaders die hun gezin in de steek laten. Hij wees zwarte moeders terecht omdat zij kinderen soms slecht voeden en wees de zwarte jeugd erop dat basketbal en rapmuziek geen alternatief voor een schooldiploma zijn.

Hij 'doet alsof hij blank is', klaagde Jesse Jackson eerder. Obama 'praat alsof hij de zwarte stem op zak heeft', klaagde Al Sharpton. De oude leiders zijn woest dat Obama de economische ongelijkheid in de VS, discriminatie en racisme negeert. Die horen thuis in een discussie over zwarte eenoudergezinnen. Doen of dat alleen een persoonlijke zaak van zwarte vaders is, is 'neerbuigend', vindt Jesse Jackson.

Maar hij slikte eergisteren zijn woorden in nog voordat ze uitgezonden waren. Obama kan bij de gewone zwarte kiezer geen kwaad doen. Die wil alles doen voor een zwarte president.

www.standaard.be/VS2008


DS, 11-07-2008 (Frank Kools)