PDA

Bekijk de volledige versie : Pensioen mag niet geheim blijven tot 55 jaar


Barst
8th July 2008, 22:49
Pensioen mag niet geheim blijven tot 55 jaar


BRUSSEL - Pas als je 55 bent, deelt de overheid mee hoeveel je pensioen ongeveer zal bedragen. Blijkbaar moet dit tot dan geheim blijven. Dat kan niet langer, vindt Open VLD.


De overheid verplicht alle pensioenfondsen en -verzekeraars om de aangeslotenen jaarlijks mee te delen hoeveel al gespaard is en wat dit ongeveer zal opleveren op het eind van de loopbaan.

Alleen de eigen wettelijke pensioenstelsels moeten dat niet doen. Daarvan vernemen de mensen pas als ze 55 zijn hoeveel hun pensioen wellicht zal bedragen. Blijkbaar moet dit tot dan geheim blijven. Maar dan is het veel te laat om daaraan nog veel te veranderen.

Dat vinden kamerlid Maggie De Block (Open VLD) en partijgenote senator Nele Lijnen.

De twee parlementsleden dienen ieder in hun assemblee een resolutie in om de overheid te verplichten iedere burger jaarlijks mee te delen welke pensioenrechten hij al opgebouwd heeft.

‘Kan dat niet? Alle privéfondsen doen het. In Zweden, Duitsland en Frankrijk doen de wettelijke pensioenstelsels dat ook.’

Maggie De Block: ‘Tot je 55ste is de hoogte van je vermoedelijke wettelijk pensioen blijkbaar geheim. Enquêtes leren dat de meeste mensen dat overschatten, het gemiddeld pensioen in België ligt lager dan 1.000 euro per maand, de meeste mensen denken dat het veel meer is. Als je 55 bent, is daaraan nog nauwelijks iets te veranderen.’

De twee parlementsleden willen ook dat de overheid een website opstart waarop iedere burger geïndividualiseerd kan berekenen wat de gevolgen voor het pensioen zijn van loopbaanbeslissingen zoals deeltijds werken.

De topman van de Pensioendienst (RVP), Gabriel Perl, zegt dat hij de mensen straks al op hun 50ste een pensioenraming zal bezorgen.

Maar elke werkende elk jaar een stand van het pensioen meedelen, is niet zinvol in een repartitiestelsel, zegt hij. Dat kan wel in een kapitalisatiestelsel: daarin sparen mensen voor hun eigen pensioen en dat geld wordt opzijgezet. Het rendement ervan is voorspelbaar.

Een repartitiestelsel zoals de wettelijke pensioenen in België, verdeelt de inkomsten (de bijdragen van de werkenden) over de gepensioneerden van vandaag. Het pensioenbedrag hangt dan af van de inkomsten (de bijdragen die de werkenden betalen in dat jaar) en van de verdelingsregels die de overheid toepast. Die zijn moeilijk voorspelbaar.

De twee parlementsleden vinden dat geen sterk argument. ‘Mensen moeten tijdens hun loopbaan de opbouw van hun pensioen kunnen volgen.’

Vooral vrouwen nemen in hun loopbaan vaak beslissingen die hun pensioen negatief beïnvloeden. Dat leerden de studies die de vorige minister van Pensioenen, Bruno Tobback (SP.A), liet maken.


Blog DS, 08-07-2008 (Guy Tegenbos)