PDA

Bekijk de volledige versie : Links scoort slecht bij nieuwe kiezers


Barst
7th July 2008, 14:46
Links scoort slecht bij nieuwe kiezers


BRUSSEL - Nooit scoorde links slechter bij de nieuwe kiezers dan in 2007. De nieuwe kiezers stemden erg populistisch.


7,6 procent voor SP.A-Spirit en 3,9 voor Groen! Dat is het slappe resultaat voor die linkse partijen bij de federale verkiezingen van 2007 bij nieuwe kiezers.

Het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (Ispo) van de KU Leuven ondervroeg tussen september 2007 en januari 2008 1.084 Vlaamse kiezers over hun stemgedrag. Uit dat onderzoek kunnen ook conclusies getrokken worden over het stemgedrag van nieuwe kiezers, kiezers die in juni 2007 voor het eerst mochten stemmen bij federale verkiezingen.

Blijkt dat die kiezers hun neus ophaalden voor links. Zij kozen voor populistische partijen: Lijst Dedecker (14 procent) en voor Vlaams Belang (33,4 procent). Samen haalden beide partijen dus net geen 50 procent bij de nieuwe kiezers. Ter vergelijking: bij het gehele Vlaamse kiespubliek haalden Dedecker en Vlaams Belang 6,5 en 19 procent.

CD&V/N-VA haalde bij de nieuwe kiezers een eerbare 23,2 procent en Open VLD haalde net geen tien procent.

Vooral de extreem lage percentages van SP.A-Spirit en Open VLD verrassen. VLD haalde vier jaar eerder, in 2003, nog 24 procent bij de nieuwe kiezers en SP.A-Spirit haalde toen zelfs 32 procent.

Professor Marc Swyngedouw: 'Jonge kiezers zijn weinig gesocialiseerd. Ze moeten voor het eerst gaan stemmen en missen een kader. Ze moeten iets doen en laten zich daarbij, meer dan oudere kiezers, leiden door impulsen. Wie is hip? Wie had een goede campagne? In 2003 was dat Stevaert, in 2007 was dat eerder de rel schoppende Dedecker.'

Ook Agalev/Groen! bewijst hoe trendgevoelig nieuwe kiezers zijn.

Bij de dioxineverkiezingen in 1999 wonnen de ecologisten 20,6 procent van de jonge kiezers voor zich. In 2003 was dat een dramatische 3,3 procent en in 2007 was het met 3,9 procent niet veel beter.

Zo lijkt het onderzoek de boutade 'Wie jong is, is links. Wie ouder wordt, wordt rechts' naar de geschiedenisboeken te verwijzen.

Swyngedouw: 'Het verhaal van de linkse jeugd is al een tijdje niet waar. Sinds 1995 scoort Vlaams Belang steevast goed bij nieuwe kiezers. Steeds beter trouwens. Het stemmenpercentage bij nieuwe kiezers ging voor die partij van 11,4 procent in 1995 naar 15,6 in 1999, naar 20,8 in 2003 en 33,4 in 2007.'

Overigens blijkt dat ook in de leeftijdsgroep 18-25 jaar Vlaams Belang nog steeds de grootste partij is met 26,7 procent. SP.A-Spirit scoort hier wel goed (19,1 procent) wat betekent dat die partij in de categorie 22-25 jaar wel nog goed zit. Bij die groep scoort LDD dan weer minder sterk.


DS, 07-07-2008 (bbbd)

wim leenaerts
7th July 2008, 20:22
Professor Marc Swyngedouw: 'Jonge kiezers zijn weinig gesocialiseerd. Ze moeten voor het eerst gaan stemmen en missen een kader. Ze moeten iets doen en laten zich daarbij, meer dan oudere kiezers, leiden door impulsen. Wie is hip? Wie had een goede campagne? In 2003 was dat Stevaert, in 2007 was dat eerder de rel schoppende Dedecker.'
Dat kan ik tot mijn spijt beamen. Voor ik in de lerarenopleiding verzeild geraakte, stonden actualiteit en politiek wel erg laag op mijn 'what's-important-in-my-life'-lijstje. Dankzij één of andere bevlogen docent en de oprichting van één of ander wel heel erg vaag forum, is daar toch verandering in gekomen. Waarvoor dank. ;)
Hier lijkt werk aan de winkel voor leerkrachten. Maar ik vind het toch niet vanzelfsprekend om daar met mijn leerlingen aan te werken. In mijn vorige school had één van mijn eerstejaars overduidelijk NVA-sympathieën (ik gaf Frans aan haar :rolleyes: ) die ze duidelijk van thuis uit had ingelepeld gekregen. Maar als leerkracht moet je eigenlijk politiek neutraal zijn én moet je toch ook een beetje oppassen dat ze thuis niet teveel van jouw 'wijsheden' gaat vertellen tussen de worst en de patatten...
Niet gemakkelijk om daar met hen over te praten.

Hoe komt het trouwens dat VB en LDD zulke hoge scores halen? Zonder een oordeel te willen vellen over deze partijen, zijn dit toch vooral partijen waar je voor kiest als je vindt dat de maatschappij één en al *tuut* is?