PDA

Bekijk de volledige versie : Hoge ozonconcentratie in Kempen


Barst
2nd July 2008, 14:26
Hoge ozonconcentratie in Kempen


BRUSSEL - De Europese waarschuwingsdrempel voor ozonconcentratie (180 microgram ozon per kubieke meter) wordt vandaag overschreden in de Kempen en in de streek rond Aarlen en Virton. Gisteren steeg de ozonconcentratie in Dessel al boven die drempelwaarde. Dat heeft de Interwestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) bekendgemaakt.


De hoogste concentraties werden gisteren in het oosten van het land opgetekend. In Dessel werd 187 microgram ozon per kubieke meter genoteerd. De hoogste waarde in Brussel was 156 microgram per kubieke meter in Ukkel en in Wallonië 169 microgram per kubieke meter in Habay-le-Neuve.

Nergens werd de Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter overstegen.


Onweer

Een onweer dat woensdag vanuit het westen ons land binnentrekt, zorgt ervoor dat de ozonconcentraties in het centrum en het westen ruim beneden de waarschuwingsdrempel blijven. Na het onweer wordt het heel wat frisser waardoor de concentraties morgen hun gewone peil bereiken.

IRCEL waarschuwt mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (zoals kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen) om geen ongewone lichamelijke inspanningen te leveren in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Langdurige fysieke inspanningen kan iedereen beter vermijden.


DS, 02-07-2008 (kld)