PDA

Bekijk de volledige versie : Beaulieu-rechter riskeert tuchtstraf


Barst
28th June 2008, 16:02
Beaulieu-rechter riskeert tuchtstraf


BRUSSEL - De rechter in het Beaulieu-dossier die is gewraakt, heeft zijn wraking uitgelokt en is het 'niet waard rechter te zijn'.


De rechter in het Beaulieu-dossier 'is het niet meer waard rechter te zijn'. Dat zegt Groen!-kamerlid Stefaan Van Hecke, die de minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) vraagt tuchtrechtelijk op te treden tegen de magistraat. De minister reageert voorlopig niet.

Het strafonderzoek in het dossier-Beaulieu heeft voor de zoveelste keer vertraging opgelopen. Dit keer was de vertraging allerminst aan de verdachten toe te schrijven. De voorzitter van de raadkamer, Harry Van Bostraeten, verklaarde doodleuk op een zitting 'dat hij vijf jaar voor zijn pensioen staat en zo snel mogelijk van deze zaak vanaf wilde geraken'. De rechter werd gewraakt en de aanklager omschreef zijn uitlatingen als 'een volstrekt gebrek aan professionele deontologie'. Van Hecke eist een tuchtsanctie tegen de rechter. 'Als het klopt dat deze rechter heeft aangestuurd op zijn wraking, is er voor hem geen plaats meer in de magistratuur. Rechters die weigeren hun taak uit te voeren, worden beter verwijderd uit het korps.'

Van Hecke is lid van de parlementaire commissie die onderzoekt waarom grote fiscale dossiers in ons land zo vaak uitmonden in een vrijspraak of verjaring. Ook in de Beaulieu-zaak zal na achttien jaar wellicht een verjaring of lichte straf volgen.


DS, 28-06-2008 (fvg)