PDA

Bekijk de volledige versie : Geen bouwvergunning meer nodig voor zonnepanelen en zonneboilers


Barst
28th June 2008, 02:17
Geen bouwvergunning meer nodig voor zonnepanelen en zonneboilers


De Vlaamse regering heeft vandaag een voorstel goedgekeurd waardoor zonnepanelen en zonneboilers op daken worden vrijgesteld van een bouwvergunning. Die nieuwe regeling moet de bestaande onduidelijkheid uit de wereld helpen. Dat meldt Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld).


Te complex

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen of zonneboilers op hun dak. Het is niet altijd duidelijk of ze daar een bouwvergunning voor moeten aanvragen. De huidige regeling is namelijk complex. Voor de plaatsing op een plat dak is geen vergunning nodig. Ook voor zonnepanelen op een schuin dak geldt een vrijstelling indien de panelen maximaal 20 procent van het dakoppervlak in beslag nemen. Voor grotere oppervlakten is geen vergunning nodig. Maar soms leggen verkavelingsvoorschriften bijkomende beperkingen of verplichtingen op. Soms is een verkavelingswijziging nodig, maar dat is een omslachtige procedure.


Volledig vrijgesteld

Minister Van Mechelen heeft de regelgeving daarom vereenvoudigd. Zo wordt de plaatsing van zonnepanelen en zonneboilers op daken volledig vrijgesteld van bouwvergunningen. Voor woningen die vallen onder specifieke voorschriften, wordt de aanvraagprocedure vereenvoudigd.

Aanvullend stuurt de Open Vld-minister een omzendbrief naar alle Vlaamse steden en gemeenten met de oproep om "pro-actief hun eigen verkavelingsvoorschriften aan te passen".


Blog DM, 27/06/08