PDA

Bekijk de volledige versie : Jongeren hebben wel politieke interesse


Barst
27th June 2008, 02:27
Jongeren hebben wel politieke interesse


BRUSSEL - Jongvolwassenen stemmen niet méér voor Vlaams Belang dan ouderen en ze zijn even sterk politiek geïnteresseerd. Dat blijkt uit onderzoek van Mark Elchardus en Bram Vanhoutte (VUB).


Eerste vooroordeel: jongeren zijn niet in politiek geïnteresseerd. Een eerste graadmeter is de bereidheid om te gaan stemmen. Die bedraagt bij jongeren van 14 jaar slechts 47 procent, maar bij 20-jarigen gaat het al om 82 procent en dat is even hoog als bij volwassenen van pakweg 30. Ook wat de interesse in politiek betreft (praten over politiek, zich informeren via kranten), is er een sterke stijging tussen 14 en 20 jaar en de belangstelling blijkt op die leeftijd vergelijkbaar met die van oudere bevolkingsgroepen.

Tweede vooroordeel: alternatieve vormen van politiek zoals betogingen zijn typisch voor jongeren. Betogen en consumentenboycot komen bij jongeren weinig voor. Slechts tien procent van de min 20-jarigen heeft er ervaring mee, iets meer bij de plus 20-jarigen. Consumentenboycot spreekt meer 25-54-jarigen aan dan jongvolwassenen.

Het tekenen van petities is wel een ingeburgerde vorm van politieke actie. Vanaf 19 jaar heeft meer dan de helft van de jongeren daar ervaring mee. Maar ook ouderen gebruiken dit medium. Het hoort wel nog nauwelijks tot de politieke geplogenheden van mensen boven 55 jaar.

Derde vooroordeel: jongeren stemmen voor extremistische partijen. Bij 15- tot 17-jarigen is er een sterke voorkeur voor rechts-extremistische partijen. Maar de aantrekkingskracht van Vlaams Belang daalt daarna sterk. Gemiddeld genomen stemmen 18-25-jarigen beduidend minder op Vlaams Belang dan 26-35-jarigen.

Dat alles blijkt uit een onderzoek van Mark Elchardus en Bram Vanhoutte van de vakgroep Sociologie van de VUB. In het kader van het Jongeren Onderzoeksplatform gingen zij na hoe jongeren naar democratisch burgerschap toegroeien en in welke mate dat verschilt van volwassenen.

'Er is geen reden voor gejammer over de jeugd van tegenwoordig', zegt Elchardus.

'Voor politieke participatie doen ze het niet slechter dan volwassenen, maar ook niet beter. Terwijl je misschien wel zou mogen verwachten dat ze het beter doen dan hun ouders en grootouders, omdat de scholingsgraad van jongeren hoger ligt dan bij ouderen.'

In vergelijking met het buitenland behoort Vlaanderen, als het op politieke belangstelling aankomt, tot de achterhoede. Maar dat komt niet zozeer door de jongeren. In de meeste West-Europese landen stijgt de politieke belangstelling tot 65 jaar, waarna die daalt. In Vlaanderen stagneert de politieke belangstelling op 20 jaar en daalt ze vanaf 45 jaar.

'De politieke betrokkenheid groeit sterk tussen de leeftijd van 14 en 19/20 jaar. Dat betekent dat men in de tweede en derde graad secundair onderwijs dat groeiproces kan ondersteunen', zegt Elchardus. 'Maar er lijkt ook een taak weggelegd voor de eerste jaren van het hoger onderwijs en voor de media die zich op de jongeren richten.'


Blog DS, 27-06-2008 (Inge Ghijs)