PDA

Bekijk de volledige versie : Strand Istanbul: zwembroek graag


Barst
17th August 2005, 00:09
Modern Turkije / Strand Istanbul: zwembroek graag


Er mag weer gezwommen worden in de zee bij Istanbul. Maar de vreugde is meteen in een nachtmerrie veranderd door zwemmers die in hun onderbroek in het water duiken. Hoort het Turkije van deze mannen wel bij de Europese Unie?


Het strand ’Caddebostan’ was sinds de jaren zeventig verboden terrein. Het zeewater was zo vervuild dat de gemeente Istanbul het onverantwoord vond om mensen toe te laten. De schoonmaakoperatie duurde jaren en kostte een berg geld, maar delen van de Bosporus zijn uiteindelijk weer schoon genoeg om erin te zwemmen.

In dertig jaar is er echter veel veranderd in de stad, die nu meer dan tien miljoen mensen telt. De migratie uit het oosten heeft haar stempel gedrukt op Istanbul. Toen het strand Caddebostan vorige maand werd geopend, was de demografische verandering zichtbaar. Ook de ’nieuwe’ bewoners van de stad maakten hun opwachting. De vrouwen gingen met hun gewone kleren de zee in, de mannen in hun onderbroek.

De pers sprak er schande van en publiceerde foto’s van ongeschoren, behaarde mannen op het strand wier natte onderbroeken weinig aan de verbeelding overlieten. De gemeente voelde zich geroepen iets te doen aan deze gęnante toestand. Er werd een brigade ingezet die deze ex-plattelanders, die op het strand trouw blijven aan hun onderbroek, maande te vertrekken. Toen dat niet hielp ging de gemeente over tot het gratis uitdelen van goedkope zwembroeken. Maar niets hielp, de mannen-in-onderbroek blijven komen. Het is alsof de gemeente tegen een leger van sprinkhanen vecht.

De kwestie splijt de pers. Het ene deel spreekt schande van deze boerenlummels die het imago van Turkije besmeuren. De andere helft loopt over van geduld, medeleven en ’vertrouwen in de tand des tijds’.


Trouw, 17-08-2005