PDA

Bekijk de volledige versie : Brusselse leerkrachten stoppen sneller dan collega's in Vlaanderen


wim leenaerts
16th June 2008, 21:23
Brusselse leerkrachten stoppen sneller dan collega's in Vlaanderen

Ruim de helft van de jonge leerkrachten in Brussel stapt binnen de vijf jaar uit het vak. Dat antwoordt minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) op een vrag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Paul Delva (CD&V), schrijft Gazet van Antwerpen.
De uitstroom in Brussel ligt twee keer zo hoog als in Vlaanderen. 58,5 procent van de leerkrachten op Brusselse lagere scholen houdt het binnen de vijf jaar voor gezien, tegenover 26,5 procent in Vlaanderen. In het secundair onderwijs is het verschil iets kleiner: 56 procent in Brussel tegenover 34,5 procent in Vlaanderen.

Een mogelijke verklaring dat er in Nederlandstalige scholen in Brussel veel meer anderstalige leerlingen zitten. Eerder schreef deze krant al dat het aantal keluters in het Nederlandstalige onderwijs dat thuis alleen Nederlands spreekt, gehalveerd is tussen 1997 en 2007Terwijl in 1997 nog 19 procent van de kleuters thuis Nederlands als enige thuistaal hadden, was dat in 2007 nog slechts 10 procent.

De 'internationalisering' van de leerlingen stelt Brusselse scholen voor nieuwe uitdagingen, zei Paul Willekens, de directeur van het Maria Assumptalyceum in Laken, in april in De Standaard. 'Voor de leerkrachten brengt de opvolging van die leerlingen extra werk met zich mee en verhoogt de werkdruk. Daar moeten we aan werken. De allernieuwste leerkrachten werden in hun opleiding al voorbereid op taaldiversiteit. Voor de meesten is het geen fundamenteel probleem. Ze worstelen met andere zaken, zoals problemen met de mobiliteit in Brussel. Die maken lesgeven hier voor hen minder interessant.'

CD&V-volksvertegenwoordiger Delva pleit voor maatregelen om jonge leerkrachten langer in het vak te houden. 'Er moet een pakket maatregelen komen om deze job weer aantrekkelijk te maken. Het behoud van de kwaliteit van het onderwijs moet hierbij voorop staan', zegt hij in de krant.

Bron: www.destandaard.be, 16 juni 2008