wim leenaerts
8th June 2008, 12:13
Belg eet 60 procent meer vlees dan 50 jaar geleden
Belgen gaven nooit zo weinig van hun budget uit om zich te voeden. Het verbruik van melk en aardappelen is op een halve eeuw met bijna 50 procent gedaald. Het verbruik van vlees is daarentegen met 60 procent gestegen. Tot die vaststelling komt het observatorium van het voedingsverbruik, een onderzoekseenheid van de faculteit landbouwwetenschappen van Gembloers. De wetenschappers onderzochten de evolutie van de voedingsconsumptie van de Belgische gezinnen tussen 1955 en 2005, op basis van gegevens van het NIS en Eurostat.
Melk
In de voorbije halve eeuw is het verbruik van melk en aardappelen met bijna 50 procent gedaald. Het verbruik van granen daalde met 13 procent. De studie toont aan dat niet alle producten uit dezelfde groep dezelfde evolutie ondergingen. Zo is de consumptie van kazen verviervoudigd, die van verse producten (yoghurt) steeg met een factor 15.
Vlees
Vergeleken met 50 jaar geleden eet de Belg 60 procent meer vlees. Het verbruik van rundvlees bleef stabiel, het aandeel varkensvlees verdubbelde en we eten vijf keer meer gevogelte. Het verbruik van fruit en groenten steeg met respectievelijk 20 en 35 procent. Voor suiker komt de studie tot een stijging van 30 procent.
Budget
Het onderzoek boog zich ook over de kostenevolutie van voeding. Basis voedingsproducten waren in 2005 minder duur dan 50 jaar geleden. "Omgerekend naar het uurloon van een arbeider, is de tijd noodzakelijk om 1 kg beefsteak, 1 kg aardappelen of een brood te kopen nu drie keer minder dan in 1955", aldus onderzoeksverantwoordelijke Brigitte Duquesne. Belgische huishoudens geven vandaag (in 2005) twaalf procent van hun budget uit aan voeding, tegenover 60 procent aan het begin van de vorige eeuw. (belga/gb)
Bron: www.demorgen.be, 06/06/08
Belgen gaven nooit zo weinig van hun budget uit om zich te voeden. Het verbruik van melk en aardappelen is op een halve eeuw met bijna 50 procent gedaald. Het verbruik van vlees is daarentegen met 60 procent gestegen. Tot die vaststelling komt het observatorium van het voedingsverbruik, een onderzoekseenheid van de faculteit landbouwwetenschappen van Gembloers. De wetenschappers onderzochten de evolutie van de voedingsconsumptie van de Belgische gezinnen tussen 1955 en 2005, op basis van gegevens van het NIS en Eurostat.
Melk
In de voorbije halve eeuw is het verbruik van melk en aardappelen met bijna 50 procent gedaald. Het verbruik van granen daalde met 13 procent. De studie toont aan dat niet alle producten uit dezelfde groep dezelfde evolutie ondergingen. Zo is de consumptie van kazen verviervoudigd, die van verse producten (yoghurt) steeg met een factor 15.
Vlees
Vergeleken met 50 jaar geleden eet de Belg 60 procent meer vlees. Het verbruik van rundvlees bleef stabiel, het aandeel varkensvlees verdubbelde en we eten vijf keer meer gevogelte. Het verbruik van fruit en groenten steeg met respectievelijk 20 en 35 procent. Voor suiker komt de studie tot een stijging van 30 procent.
Budget
Het onderzoek boog zich ook over de kostenevolutie van voeding. Basis voedingsproducten waren in 2005 minder duur dan 50 jaar geleden. "Omgerekend naar het uurloon van een arbeider, is de tijd noodzakelijk om 1 kg beefsteak, 1 kg aardappelen of een brood te kopen nu drie keer minder dan in 1955", aldus onderzoeksverantwoordelijke Brigitte Duquesne. Belgische huishoudens geven vandaag (in 2005) twaalf procent van hun budget uit aan voeding, tegenover 60 procent aan het begin van de vorige eeuw. (belga/gb)
Bron: www.demorgen.be, 06/06/08