PDA

Bekijk de volledige versie : Eerste studiejaar grootste struikelblok voor hbo’ers


Barst
7th June 2008, 03:35
Eerste studiejaar grootste struikelblok voor hbo’ers


Hogescholen hebben de lat hoger gelegd in het eerste jaar. Diegene die dat jaar overleeft, haalt waarschijnlijk ook z’n diploma.


Studenten aan hogescholen struikelen vaker in het eerste jaar van hun opleiding. Maar overleven zij dat jaar, dan is de kans groot dat zij uiteindelijk ook het diploma halen.

Vorig studiejaar haakte ruim 17 procent van de hbo’ers al in het eerste jaar af, blijkt uit cijfers van de HBO-raad. Een jaar eerder waren dat er ruim 15 procent. Maar van de ouderejaars valt nog maar 10 procent uit, terwijl dat percentage enkele jaren geleden meer dan 13 bedroeg.

De hogescholen zien deze trend als goed nieuws, zegt een woordvoerder van de HBO-raad. Veel hbo-opleidingen hebben de lat in het eerste jaar wat verhoogd. „Daardoor wordt het studenten snel duidelijk of ze de goede studie gekozen hebben. Dat geeft hun de kans die keus nog eens te overdenken.”

Studenten die uit het mbo afkomstig zijn, hebben de meeste moeite met het eerste jaar in het hbo; van hen valt 21 procent uit, tegen 15 procent van de voormalige havisten en 8 procent van de oud-vwo’ers.

De lerarenopleidingen tellen de meeste afhakers in het eerste jaar: zo’n 20 procent. Een jaar eerder lag dat nog 3 procentpunt lager. De taal- en rekentoets die de pabo’s hebben ingevoerd voor hun studenten, is daarvan niet de enige verklaring. De groei van het aantal afhakers doet zich namelijk niet alleen bij de pabo’s voor, maar ook bij andere lerarenopleidingen.

De studieloopbaan van allochtone studenten volgt trouwens een ander patroon dan dat van anderen. In het eerste jaar boeken zij nauwelijks minder succes dan de gemiddelde student, in het vervolg van hun studie haken zij echter veel vaker af. Van alle allochtone hbo-studenten heeft na acht jaar 56 procent zijn diploma op zak; onder autochtone studenten is dat 72 procent.

Juist deze week maakte minister Plasterk (onderwijs) bekend dat vijf grote hogescholen in de Randstad extra geld krijgen om meer allochtonen aan een diploma te helpen. Dit jaar al krijgen zij 4 miljoen euro en dat bedrag loopt op tot 17 miljoen in 2011. Dat geld kunnen de hogescholen besteden aan onder meer extra begeleiding.


Trouw, 07-06-2008