PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaming spreekt trager dan Nederlander


Barst
5th June 2008, 20:40
Vlaming spreekt trager dan Nederlander


BRUSSEL - Ook al spreek je dezelfde taal, voor je spreektempo maakt het uit of je Vlaming of Nederlander bent.


Nederlanders spreken meer allegro (met een relatief hoog en constant spreektempo) en Vlamingen meer andante (met een trager, gevarieerd tempo), schrijft Hugo Quené van het Utrechts Instituut voor Linguïstiek in het tijdschrift Onze Taal.

Dat Vlamingen trager spreken dan Nederlanders, en Randstedelingen sneller dan andere Nederlanders, was eerder al gebleken uit onderzoek. Maar deze studie, die drie jaar geleden in Onze Taal werd gerapporteerd, lokte veel kritiek uit vanwege de geringe omvang van de steekproef: ze was gebaseerd op de gemiddelde spreeksnelheden van tachtig Nederlandse en tachtig Vlaamse leerkrachten, in interviews van een kwartier per leerkracht.

Dat onderving Quené door de 38 uur spraakmateriaal nogmaals te analyseren, dit keer met een geavanceerde statistische techniek (de zogeheten multilevel-analyse). Het spraakmateriaal behoort tot het gereputeerde Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling gesproken taal die zorgvuldig van aantekeningen is voorzien. Zo is van bijna alle sprekers geslacht, leeftijd, regionale afkomst en opleiding bekend.

De heranalyse bevestigde dat Nederlanders sneller spreken dan Vlamingen, meldt Quené, maar het verschil in spreektempo tussen Randstedelingen en andere Nederlanders blijft niet overeind. Overigens is er niet alleen verschil tussen noord en zuid, want de mannen uit dit onderzoek spreken iets sneller dan de vrouwen, en ook is er verschil tussen jongeren en ouderen. Vijfenveertigplussers gebruiken kortere frasen, maar brengen wel meer variatie aan in hun spreektempo.

Het is niet voor het eerst dat wordt gerapporteerd dat twee gemeenschappen met eenzelfde taal verschillen in spreektempo laten zien. Soortgelijke verschillen zijn eerder opgetekend tussen het Spaans van Puerto Rico en dat van de Dominicaanse Republiek, meldt Onze Taal.


DS, 05-06-2008 (hvde)