PDA

Bekijk de volledige versie : Vijf thema’s die de strijd Obama-McCain zullen bepalen


Barst
4th June 2008, 20:13
Vijf thema’s die de strijd Obama-McCain zullen bepalen


Washington, 4 juni. Zowel de Republikeinse kandidaat John McCain als Obama benadrukten vannacht dat zij een inhoudelijke campagne willen voeren. Beide willen aandacht voor persoonlijke kwesties minimaliseren, zeggen ze. Betrokkenen bij de campagne en kenners zeggen dat dit de belangrijkste inhoudelijke geschilpunten worden tussen de twee...


Het Midden-Oosten. Obama wil net als de Amerikaanse bevolking de gevechtstroepen terugtrekken uit Irak, McCain wil deze juist handhaven. Obama wil diplomatiek overleg met Iran over diens nucleaire programma, McCain vindt dat een gevaarlijke kniebuiging voor een staat die terroristen steunt. Obama zei vorig jaar dat hij zonder voorwaarden vooraf met „het Iraanse leiderschap” wil praten, maar komt daar de laatste weken op terug sinds McCain hem hier bijna dagelijks op aanvalt.

Economie. Obama wil de belastingverlagingen voor de rijksten die Bush doorvoerde, weer intrekken. McCain zou deze handhaven. Obama zou sommige belastingen verhogen, McCain niet. Obama wil grenzen stellen aan vrijhandel met China en Latijns-Amerika. McCain verdedigt alle bestaande vrijhandelsverdragen. Een omstreden standpunt in doorgaans beslissende staten als Ohio en Michigan.

Gezondheidszorg. Obama wil een nationale verzekering tegen ziektekosten invoeren, McCain vertrouwt op de markt.

Immigratie. Obama zal in het najaar benadrukken dat hij onderwijs en zorg aan illegalen wil aanbieden. Standpunten die McCain vroeger deelde maar uiterst omstreden zijn in zijn partij. Voor Obama een manier om wantrouwen bij latino’s weg te nemen.

Abortus. Een onderwerp dat Obama vermoedelijk uitvoerig aan zal snijden, omdat hij er Hillary-fans, die nu dreigen op McCain te stemmen of thuis te blijven, aan zich kan binden door er op te wijzen dat McCain nieuwe leden van het Hooggerechtshof zou benoemen met het oogmerk dat zij het recht op abortus intrekken.


NRC, 04-06-2008