PDA

Bekijk de volledige versie : Elke 10 seconden verdwijnt voetbalveld regenwoud


wim leenaerts
4th June 2008, 13:07
Elke 10 seconden verdwijnt voetbalveld regenwoud
De jongste twintig jaar is er elke tien seconden in het Amazonewoud een stuk bos omgehakt zo groot als een voetbalveld. Tegen dat u klaar bent met dit stukje te lezen, zijn er twaalf voetbalvelden omgehakt. En er is meer slecht nieuws: Brazilië slaagt er maar niet in afdoende maatregelen te nemen tegen de vernietiging van het regenwoud. Het gaat alleen maar sneller.

Toename
Tussen augustus 2007 en april 2008 is 5.850 vierkante kilometer bos verloren gegaan. Dat is een toename ten opzichte van de periode augustus 2006 tot en met juli 2007, toen 4.974 vierkante kilometer bos verloren ging.

Het Braziliaanse instituut voor ruimtelijk onderzoek INPE maakte de cijfers maandag bekend.

1.123 km2 in april
Alleen al in de maand april 2008 ging 1.123 vierkante kilometer regenwoud verloren. Dat gebeurde vooral in de deelstaten Mato Grosso en Roraima.

Soja en veeteelt
Volgen INPE-directeur Gilberto Cámara wordt het regenwoud vooral opgeofferd voor de productie van soja en de veeteelt. De hoge prijzen voor vlees en soja zijn voor veel ondernemers een stimulans om meer grond vrij te maken voor de productie, aldus Cámara.

"De ontbossing van het Amazonegebied is significant toegenomen en we bespeuren nog steeds een duidelijk stijgende trend", aldus de directeur van het instituut, Gilberto Câmara, gisteren tijdens een persconferentie.

Satelliet
Het Inpe maakt gebruik van een detectiesysteem via een satelliet, dat ontbossingen ter grootte van 25 km2 en meer kan waarnemen. In april is 1.132 km2 Amazonewoud vernietigd, een oppervlakte ter grootte van de stad Rio de Janeiro. In maart ging "slechts" 145,7 km2 oerwoud verloren.

Wolken
De technici van het Inpe zeggen er wel bij dat in maart 78 procent van het Amazonegebied met wolken bedekt was, waardoor de detectie door de satelliet kan zijn beperkt. In april ging 53 procent van de wouden schuil onder een wolkendek.

Volgens Gilberto Câmara wordt al twintig jaar lang elke 10 seconden een stuk Amazonewoud ter grootte van een voetbalveld vernietigd. (afp/sps)

Bron: www.demorgen.be, 03/06/08