PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe maatregel maakt reizen naar VS moeilijker


Barst
3rd June 2008, 17:19
Nieuwe maatregel maakt reizen naar VS moeilijker


Het beruchte I-94-formulier.Het zal voor Belgen weer een stuk moeilijker worden om naar de Verenigde Staten te reizen. Landgenoten die tot nu toe nog geen visum nodig hadden om het land van George Bush binnen te raken, zullen zich vanaf volgend jaar 72 uur voor vertrek moeten registreren via het internet. Concreet betekent dit dat de Belg het formulier dat nu tijdens de vlucht ingevuld wordt en aan de Amerikaanse douane wordt overhandigd, op voorhand via het internet zal moeten worden ingevuld.


Formulier

Mensen die regelmatig naar de VS reizen, zullen in ieder geval al een groot voordeel ondervinden van de nieuwe regel. Het beruchte I-94-formulier zal maar één keer om de twee jaar meer moeten ingevuld worden. De nieuwe regel is wel minder interresant voor wie met een last-minute-aanbieding naar de VS reist. De nieuwe maatregel geldt voor alle inwoners van de 27 landen die de VS binnen kunnen onder het zogenaamde Visa Waiver Programme.


Europese radicalisering

De VS maken zich zorgen over "de radicalisering in Europa". "Het is naïef om te denken dat een reiziger die geen visum nodig heeft een minder grote dreiging zou zijn dan iemand die voorafgaand aan een reis is gescreend bij een visumaanvraag", zegt de woordvoerder van het Amerikaanse Homeland Security.

Als voorbeeld gaf hij Richard Reid, de man die een bom in zijn schoen had zitten en met een Engels paspoort reisde, en Zacarias Moussaoui, die met een Frans paspoort de VS binnenraakte en vervolgens betrokken was in de aanslagen op 11 september.

Het systeem met registratie via het internet gaat in voege vanaf 1 januari, maar is al operationeel vanaf augustus.


Blog DM, 03/06/08