Inloggen

Bekijk de volledige versie : Amerikanen worden stilaan wakker


Barst
15th August 2005, 03:54
VS geeft idee van Iraakse 'modeldemocratie' op

De Amerikaanse regering ziet het niet meer zitten om in Irak een "modeldemocratie" op te bouwen. Ook voor veel andere doelstellingen van het Witte Huis voor het "naoorlogse" Irak wordt de lat wegens "onrealistisch" beduidend lager gelegd. Dat schrijft zondag de krant Washington Post, zich baserend op -anonieme- hoge regeringsfunctionarissen in Washington en Bagdad.

Autonomie zwaar onderschat
Het ontwerp van grondwet dat de Irakezen proberen op te stellen, bewijst zwart op wit dat in Irak niemand wakker ligt van een democratische rechtsstaat in seculiere westerse zin. "Wij wilden een democratie scheppen", zei één van die functionarissen, "maar zijn zo
langzaam aan tot het inzicht gekomen dat we een soort islamitische republiek zullen krijgen", gebaseerd op de sharia'a (het islamitische recht).

Met name het streven van zowel sjiieten als Koerden naar een "bijzonder statuut" (ruime autonomie) hebben de VS zwaar onderschat. "Wat wij verwacht hebben, is gegeven de opgelegde tijdstabel en de gebeurtenissen ter plaatse, nooit realistisch geweest", gaf een andere toe.

Geweld verraste neoconservatieven
Ook de omvang en de gewelddadige intensiteit van het verzet tegen de bezetting heeft de neoconservatieve beleidsmakers in de Amerikaanse hoofdstad verrast. Behalve de democratie zullen nog andere objectieven op het altaar van de realistische inschattingen worden geslachtofferd, zoals "een geprivatiseerde olie-industrie" en "een maatschappij(beeld) waarin de meeste mensen vrij van angst en armoede kunnen leven".

Ook illusies over het naleven (door Irak) van de mensenrechten en "emancipatie van de vrouw" moeten worden teruggeschroefd of zelfs opgeborgen. Hetzelfde geldt allicht voor de neoliberale heilsverwachting dat Irak, zoals het weekblad The Economist destijds schreef, zou uitgroeien tot een volkomen gedereguleerd en voor 100 procent geprivatiseerd "Disneyland voor westerse investeerders".

Utopisch
Omdat het installeren van democratie de voorbije maanden was uitgegroeid tot de hoofdreden voor de Amerikaanse invasie van Irak (deels omdat de vorige motivaties, massavernietigingswapens en banden met de terreur op al te los zand waren gebaseerd), benadrukken de functionarissen hoeveel zij in Irak menen te hebben gerealiseerd,
ondanks de chaos en de "opstand".

Zowel president Bush als Brits premier Blair blijft overigens met de regelmaat van een klok benadrukken dat de wereld er zonder Saddam veel beter aan toe is. Vele critici stelden al voor de invasie van maart 2003 dat het neoconservatieve project, de regio van het Midden-Oosten met geweld de weg van de (westerse) democratie opjagen, bij voorbaat een verloren zaak was wegens louter theoretisch en uitermate utopisch. (belga)

Weblog HLN, 14/08/05 16u21

Barst
21st September 2005, 01:01
USA Today: President sinking in ratings


WASHINGTON - Voor de eerste keer sinds hij het Witte Huis heeft betrokken, vindt een meerderheid van de Amerikanen dat president George W. Bush geen sterk en vastberaden leider is. Dat blijkt uit een peiling van USA Today/CNN waarvan de resultaten vandaag werden vrijgegeven.


Achtenvijftig procent van de Amerikanen is het niet eens met de manier waarop Bush hun land bestuurt. Meest betwist wordt de president om de manier waarop hij de ramp na de orkaan Katrina heeft aangepakt, en de oorlog in Irak.

De nieuwe peiling is een opdoffer voor Bush. Zijn populariteit is al een tijdje tanende, maar de president probeerde de neerwaartse spiraal vorige week te keren. Hij kondigde een programma zonder voorgaande aan voor heropbouw van de gebieden in het zuiden van de VS die verwoest werden door Katrina. Bovendien werd de toespraak vanop Jackson Square in New Orleans live uitgezonden.

Een en ander moest het imago van Bush als krachtdadig leider opnieuw opkrikken, maar tevergeefs, zo blijkt nu. Slechts zes procent van de Amerikanen vindt, net als de VS-president, dat de beste manier om de gevolgen van Katrina op te vangen, erin bestaat te besparen op binnenlandse beleidsdomeinen. Vierenvijftig procent meent dat de reconstructie gefinancierd moet worden door de kosten voor de oorlog in Irak te beperken.

Drieënzestig procent van de Amerikanen vraagt een terugtrekking van de troepen uit Irak. Negenenvijftig procent beschouwt de Amerikaans-Britse invasie van Irak in maart 2003 als een vergissing.

De enquête werd tussen vrijdag en zondag afgenomen bij 818 mensen.

http://www.usatoday.com/news/washington/2005-09-19-bush-poll_x.htm


Weblog DS, 20/09/2005 - afp - kld