PDA

Bekijk de volledige versie : Slik jij iets extra's tijdens de examenperiode?


Believing Bart
27th May 2008, 22:48
Naar aanleiding van het artikel over eventuele dopingcontroles bij studenten en het stijgend gebruik van pilletjes en andere preparaten tijdens de examenperiode, de volgende poll!

karenwolput
27th May 2008, 23:52
Tegen de stress! Anders werken de organen niet meer zoals het moeten!

MinkeVanHoof
28th May 2008, 00:04
Vorig jaar heb ik vitaminen genomen op voorschrift van de dokter. Dit jaar heb ik niet het gevoel dat ik het nodig heb. Ik heb twee dagen goed uitgerust om te bekomen van de taken van vorige week en voel me nu veel beter. Ik doe het deze week nog rustig aan zodat ik het zeker nog ga kunnen volhouden tot het laatste examen.
Dit jaar is mijn rooster beter dan die van vorig jaar, dat heeft natuurlijk ook een groot effect.

wim leenaerts
28th May 2008, 10:20
Pillen, speciale preparaten of drankjes nemen voor de examens? Sorry, maar in mijn ogen ben je dan verkeerd bezig. Als je het niet kan halen zonder die dingen, zit je in de verkeerde opleiding. Zeker aan de lerarenopleiding zou zoiets uit den boze moeten zijn. Wij zouden de eersten moeten zijn die weten hóe je moet studeren, en dat is zeker niet door het gebruik van pillen.

Tijdens de examens eet (at! :D ) ik extra fruit (een banaan, appel, kiwi en peer) omdat bepaalde stoffen in fruit (o.a. anti-oxidanten en fosfor) de veroudering van de hersencellen tegengaan, verouderde hersencellen vernieuwen en zorgen voor een betere doorbloeding in de hersenen. En als dat niet zo'n extreem effect heeft als ik hoop, is er nog steeds het placebo-effect ;)

Maar mijn belangrijkste tip is wel: ga op tijd slapen en leer vooral niet 's nachts! Veel studenten denken dat ze 's nachts beter kunnen leren omdat het dan rustiger is, maar niets is minder waar. Je biologische klok geraakt daar helemaal door ontregeld waardoor het alleen maar slechter gaat gaan. 's nachts maakt je lichaam het hormoon melatonine aan, melatonine is het belangrijkste hormoon in de waak-slaapcyclus (melatonine maakt je slaperig). Onder invloed van licht wordt er minder melatonine aangemaakt. Als je overdag slaapt wordt er dus minder melatonine aangemaakt, waardoor je minder goed slaapt. Wie 's nachts studeert, zal sneller vermoeid zijn omdat er 's nachts meer melatonine aangemaakt wordt. Sowieso is die plotselinge omschakeling in de waak-slaapcyclus nefast voor je lichaam.

Ik hoor regelmatig - en las dat ook in het artikel dat Bart vermeldt - dat rilatine tegenwoordig erg in is als concentratieverhogend middel. Voor diegenen die dat nemen: lees ook even de bijwerkingen in de bijsluiter aandachtig (te lezen op http://www.hulpgids.nl/medicijnen/medicijnsoorten/ritalin-bijsluiter.htm). Vooral ook in welke gevallen je het niet mag nemen en wat de eventuele bijwerkingen zijn... Het mag alleszins zeker niet gecombineerd worden met anti-depressiva en laat dat nu ook net een vaak gebruikte examendrugs zijn.
Het is niet voor niets enkel op voorschrift te verkrijgen! Adhd'ers krijgen dat voorschrift trouwens doorgaans pas als het echt niet anders kan. Ik snap niet dat studenten dat dan vaak zomaar krijgen (omdat het voor een kortere periode is?).

Bezint eer ge begint!

Véronique.Geudens
29th May 2008, 14:27
Er gaat niets boven een mix van goede vitamines! Elke ochtend vers geperst fruitsap ... kan veel wonderen doen! :)
Ook af en toe fruit eten tijdens een pauzetje, zoals een sappige appel of een klein meloentje njamiie :D

Maar pillen heb ik nog nooit geslikt...meestal is het de manier waarop je leert en leeft tijdens deze periode wat bepalend kan zijn dat je pillen gaat nemen, op tijd gaan slapen en elke dag rond hetzelfde uur ook opstaan rond hetzeflde uur is goed. Zo geraak je gewoon aan een bepaald ritme ...

Kortom ik ben een gezonde mens die geen behoefte aan al die andere middeltjes! :)

veel succes!