PDA

Bekijk de volledige versie : Grondwetspecialisten hoogst ongerust


Barst
23rd May 2008, 18:37
Grondwetspecialisten hoogst ongerust


LEUVEN - Grondwetspecialisten erkennen dat tegen ongrondwettige verkiezingen in dit land concreet niet veel te beginnen is.


De Vlaamse grondwetkenners en -specialisten - 100 à 150 in getal - zijn echt niet meer gerust in de politieke evolutie van federaal België. Dat bleek gisteren op een studiedag van het Leuvens Instituut voor Constitutioneel Recht waar een groot deel van hen aanwezig was.

In de wandelgangen was, ook bij leden van de hoogste magistratencolleges, grote ongerustheid te bespeuren.

Er is nog geen spoor van communautaire overeenstemming, ook niet over BHV, de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde waarvoor het Grondwettelijk Hof een oplossing heeft geëist vóór de volgende verkiezingen.

De politiek spreekt intussen almaar meer over vervroegde verkiezingen.

Zonder oplossing voor BHV zouden die manifest ongrondwettig zijn, zei juriste Evelyne Maes, maar ze voegde eraan toe dat eigenlijk niemand juridische middelen heeft om te beletten dat ongrondwettige verkiezingen gehouden worden (DS 21 mei).

Senator Hugo Vandenberghe (CD&V) hield het nog wel voor mogelijk een klacht in te dienen bij het Hof in Straatsburg op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar anderen hadden twijfels over de effectiviteit ervan.

In de wandelgangen was ook te horen dat nog 'grote creativiteit' verwacht wordt van burgergroeperingen en rechters. Zo wordt er al rekening mee gehouden dat een lokaal rechter bij een klacht over een nevenaspect van de verkiezingen, een prejudicieel advies kan vragen aan het Grondwettelijk Hof, dat dan verplicht is de ongrondwettigheid van de verkiezingen te bevestigen.

Politici moeten beseffen dat ze met vuur spelen, luidde het in de wandelgangen. Ze moeten BHV oplossen!

Een magistraat liet zich ontvallen dat boycotacties zoals enkele Vlaamse burgemeesters en burgergroeperingen hielden bij vorige verkiezingen, niet meer onwettig zouden zijn als de volgende verkiezingen ongrondwettig zijn.

Enkelen vreesden ook dat bij de volgende federale verkiezingen, een stroom van internationale waarnemers in België zal neerstrijken om na te gaan of de verkiezingen wel grondwettig zijn en volgens het boekje verlopen.


DS, 23-05-2008 (Guy Tegenbos)