PDA

Bekijk de volledige versie : 'Uitzet' studentenkamer...


Barst
14th August 2005, 02:36
In een kleine studentenkamer


In een kleine studentenkamer telt niet de vierkante, maar de kubieke meter.


Hoe benut je kleine ruimten zo praktisch mogelijk? Dat heeft meubelgigant Ikea vooral geleerd sinds ze aan het eind van de jaren negentig neerstreek in China. Niet denken in vierkante meters, maar in kubieke. Want in steden als Peking, Shanghai of Hongkong telt bij de inrichting iedere centimeter.

Dus waar begin je ook als je bijvoorbeeld een studentenkamer van 15 tot 20 m² inricht? In verscheidene universiteitssteden -Amsterdam, Utrecht, Delft- wonen studenten in spaceboxen van zo’n 6 bij 3 meter. De inrichting komt voor rekening van het Zweedse meubelbedrijf.

Eric Boudart is verantwoordelijk voor de lay-out van de showrooms van Ikea, waar kijker en koper wordt voorgeschoteld hoe je de vierkante meters van een woonkamer, slaapkamer of keuken het handigst kunt benutten. ,,Functioneel is het sleutelwoord”, zegt hij. ,, Want de behoefte van mensen is groot en de ruimte is vaak beperkt.”

De meeste mensen denken nog in vierkante meters, terwijl je driedimensionaal moet werken. Je ouders woonden veel ruimer, nu moet je met beperkingen rekenen, zegt Boudart. ,,De nieuwe generatie heeft daar al mee te maken. Als je in Barcelona gaat wonen dien je je al af te vragen: hoe gebruik ik mijn ruimte?” Dat leidde bij Ikea zo’n 15 jaar geleden tot het kubieke denken.

,,Klanten willen praktische oplossingen zién als het om hun woonruimte gaat en er niet over lezen. Dus richt je ruimten in van 20 m², 30 m², 55 m², zodat ze zich er wat bij kunnen voorstellen. Alles komt aan bod, niet alleen de keuken en de woonkamer, maar het hele huis. We tonen de mensen de handige oplossing.”

Functioneel gebruik is het uitgangspunt, dat is het belangrijkste. Dat is ook de grootste uitdaging voor de inrichters van Ikea. ,,Je moet functionaliteit en creativiteit tegen elkaar afwegen. Eerst kijk je of je 150 procent functioneel kunt bereiken en daarna of het zo esthetisch mogelijk kan.”

Boudart: ,,De mensen weten vaak niet wat de goede manier is om de boel in te richten, waar ze hun spullen kwijt kunnen. Je moet ze duidelijk maken hoe ze de juiste ruimte op de juiste manier kunnen benutten. Bij het gebruik van een keuken is het heel belangrijk waar je de potten en pannen neerzet en waar je plek maakt voor de levensmiddelen, vooral ook die die je dagelijks nodig hebt.”

Mensen in verschillen culturen en woonomgevingen hebben verschillende woonwensen. Daarom moet je ook weten hoe mensen (willen) leven, stelt Boudart. De marketingafdeling van het bedrijf laat dat onderzoeken en trekt daar conclusies uit. ,,Sommige mensen bewaren hun linnengoed in de slaapkamer, anderen doen dat liever in de badkamer. Maar je moet ook praktisch zijn. Je cd-verzameling voorin een smalle diepe nis zetten is gewoon niet handig.”

En hoe pak je de inrichting van een studentenkamer aan? Ook hier geldt, zegt Eric Boudart, dat je verschillende soorten studenten hebt met verschillende manieren van leven. Sommigen delen de keuken, anderen de badkamer of beiden. ,,Daar moet je een duidelijk beeld van hebben voor je voor die groep een kamer ontwerpt. De een is alleen door de week in zijn kamer en brengt het weekend bij de ouders door en de ander gebruikt hem alleen om te slapen en te studeren en doet de rest buitenshuis. Iemand die alleen leeft hoeft meestal niet een hele keuken te hebben, maar kan met een magnetron af.”

In vrijwel iedere showroom heeft Ikea wel een studentenkamer ingericht. De meest centrale plek is voor de hoogslaper; het is belangrijk dat op de 18 m² de helft van de ruimte niet wordt ingenomen door het bed. Dus ga je de hoogte in. Nadeel van een hoogslaper is dat je je na kroeg- of soosbezoek niet gekleed en al op bed kunt laten vallen. Je moet nog een smal en steil trapje op. Aan het voeteneind is heel gemakkelijk een plank te monteren voor een wekker, een rijtje boeken en een lampje.

Onder het bed is plaats voor een bureau met ruimte voor een laptop, schrijfplek. Daar kun je ook boeken en papieren kwijt, maar een plank is handiger. Het frame van de hoogslaper heeft nog meer functies. Er zijn opbergzakken voor bijvoorbeeld wasgoed aan op te hangen of een droogrekje voor wasgoed.

Tegenover de hoogslaper is in de Ikea-opstelling een wand met een kastje en een tafel van zo’n 100 bij 60 cm. Je kunt er alleen aan eten, maar er zijn gemakkelijk drie extra stoelen bij te zetten zonder dat je in elkaars borden zit te prikken. De 3-d formule laat zich vertalen in het benutten van de wand boven de tafel: rekken voor mokken en andere etensspullen. En, hoog genoeg om niet je hoofd te stoten, het wandtableautje voor de tv. Die ook goed vanuit bed is te bekijken.

De zitbank zet je tegenover de tv. Voor wie bezoek iets meer wil bieden dan een klapstoeltje heeft Ikea de kuipstoel in het assortiment. Het voordeel daarvan is dat je een aantal van die stoelen in elkaar kunt stapelen. Dus in een handomdraai maak je er van één vier. Tegen de wand naast de bank is plaats voor een stellingkast met een reeks opbergboxen en bijvoorbeeld een garderobekast. Zelfs de deur blijft niet onbenut, want hij biedt plaats aan een klok, een sleutelkastje of een opbergzak.

En dat is nog maar één opstelling, die bij Ikea in Amsterdam-Zuidoost. In de vestiging in Haarlem is de 4 bij 4 meter weer anders ingericht. Maar de hoogslaper staat centraal.

Zeker een kleinere ruimte kun je niet onbeperkt volstouwen. Dus behoort bij functioneel ook selecteren. Eric Boudart: ,,Je begint met een inventaris maken. Sorteer je spullen en breng het aantal terug. Daarna kijk je hoe vaak je iets gebruikt en wanneer. Is het iedere dag, iedere week, iedere maand? Is het voor de zomer of voor de winter? Dat doe je met je kleding en met andere gebruiksvoorwerpen. Maar ook met boeken, muziek, paperassen. Dan vraag je je af: waar breng ik ze onder. Dingen die je dagelijks gebruikt moeten voor het grijpen liggen.”

Voor de inrichting van menig studentenonderkomen geldt dat hij niet teveel mag kosten. Bij de kamer in Haarlem meldt Ikea dat hij voor 518 euro is ingericht, maar daar vallen alleen de grote elementen onder. Een inventarisatie van de showkamer in Amsterdam levert een prijskaart van iets meer dan duizend euro op. Dan moeten de ouders toch even bijspringen.

Van groot belang is ook dat het gebruikte materiaal niet alleen stevig is maar ook makkelijk in het onderhoud. Boudart: ,,Een wit tapijt in een studentenkamer is niet erg praktisch.”


De uitzet van Blokker versus het starterspakket van Ikea

Waar vroeger het zelfstandig gaan wonen vaak gepaard ging met een beginnende uitzet, daar bieden diverse winkels nu een starterspakket of startbox aan. Een vergelijking tussen Blokker en Ikea: Blokker heeft een startersset voor de keuken (55-delig, 49,95 euro) en een porseleinen servies (65-delig, 29 euro).

De keukenset bevat: 1 kookpan van 16 cm, 1 kookpan van 18 cm, 1 kookpan van 20 cm, 1 steelpan van 14 cm, 1 wok 28 van cm, 4 tafelmessen, 4 tafelvorken, 4 tafellepels, 4 theelepels, 4 steakmessen, 4 ontbijtborden, 4 diepe borden, 4 platte borden, 4 bekers, 1 garde, 1 soeplepel, 1 opscheplepel, 1 spatel, 1 blikopener, 1 snijplank, 1 messenblok, 1 keukenmes, 1 chefmes, 1 vleesmes, 1 groentemes, 1 broodmes, 1 schilmes, 1 schaar. (Vanaf 3 oktober verkrijgbaar.) Het servies bestaat uit: 9 dinerborden, 9 diepe borden, 9 ontbijtborden, 9 gebaksschotels, 9 kommen, 9 koppen, 9 schotels en 2 slabakken. (Verkrijgbaar als aanbieding van 13/24 augustus.)

Ikea heeft twee startboxen, één met keukengerei (44-delig, 89 euro) en één met glaswerk, servies en bestek (60-delig, 79 euro). In box 1 zitten onder meer: 2 snijplanken, 3 onderzetters, 2 kookpannen en 1 koekenpan, 2 bakschalen, 5 opbergschalen en 4 mengkommen, 3 scharen, 1 vergiet, 1 maatbeker, 3 messen, 4 opscheplepels, 1 garde, 1 spatel, 1 dunschiller, 1 kurkentrekker, 1 rasp, 1 knoflookpers en maatschepjes. Startbox 2 heeft: 6 diepe borden, 6 platte borden, 6 ontbijtborden, 6 tafelmessen, 6 tafelvorken, 6 tafellepels, 6 theelepels, 6 mokken, 6 gewone glazen, 6 wijnglazen.

Trouw, 13-08-2005