PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 17-05-2008


Barst
17th May 2008, 17:20
VERLIEZERS


1. Barry Mieremet

Het is een gulden regel voor al wie zijn kinderen wat fatsoen probeert bij te brengen. Vroeg, snel en kordaat ingrijpen moet voorkomen dat kattenkwaad ontaardt in erger. Het gerecht heeft doorgaans meer moeite om dat eenvoudige principe in praktijk te brengen. Een handtassendief hoort al eerst gewapenderhand een warenhuis te overvallen voor de berisping of een veroordeling met uitstel ook een effectieve gevangenisstraf wordt. Maar niet bij Barry Mieremet. Daar was de rechter er snel bij om de 26-jarige jongeman zeven jaar naar de cel te sturen, ondanks zijn blanco strafregister. Mieremet had zich schuldig gemaakt aan diefstal, geweldpleging en bendevorming. Op zich al geen lichte vergrijpen, maar bij Mieremet junior wordt ook het voorzorgprincipe in acht genomen. Vadertje John Mieremet groeide immers uit tot een beruchte en extreem gewelddadige Nederlandse topgangster, tot hij in Thailand werd vermoord. Zoontje Barry mag al bij al van geluk prijzen. Voor een Mieremet is het leven in de cel minder gevaarlijk dan daarbuiten.


2. Dieselrijder

Jaren kreeg de automobilist te horen dat een dieselauto zuiniger was in verbruik en dus mocht de meerprijs in de garage gecompenseerd worden met minder heffingen aan de pomp. Zo vulden de Belgische wegen zich met nagenoeg uitsluitend dieselauto's. Maar nu blijkt dat diezelfde zuinige dieselmotor wel meer gif de lucht in blaast dan een benzinemotor, wat vroeg of laat een dure roetjesfilter verplicht zal maken. Bovendien, zo vond de overheid, mocht de staatskas het geld dat ze via accijnzen misliep, met een extra dieselbelasting compenseren. De dieselrijder troostte zich aan de pomp. Daar bleef diesel een pak goedkoper dan benzine. Tot binnen enkele weken, zo voorspellen wij. Dan wordt diesel even duur als benzine. Nu al bedraagt het prijsverschil amper 15 cent. Zo mag je al heel wat kilometers bollen om de meerkosten bij aankoop te compenseren. Terwijl alleen minder kilometers zowel milieu als brandstof kunnen sparen.


3. Liedekerke

Als we de International Herald Tribune mogen geloven, is in het kleine Liedekerke een Kristallnacht tegen de Franstaligen in de maak. Straks worden alle Franstaligen er verplicht een Waalse haan op hun jas te spelden, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn als tweederangsburgers. En ex-spoorbaas en Liedekerkenaar Etienne Schouppe zal wel zorgen voor enkele in onbruik geraakte goederenwagons om ze op termijn te deporteren naar de donkere bossen van het verre Luxemburg. Geweldloos fascisme, zo noemt de krant dat.

Het is geen fraai beeld dat de buitenwereld zich vormt van Vlaanderen. Eerder deze week beschuldigden twee rapporteurs Vlaams minister Keulen al net niet van etnische zuivering in drie faciliteitengemeenten rond Brussel. De Vlaamse politici reageerden kortaf: buitenlanders zijn gewoon niet slim genoeg om onze superieure staatsstructuur te begrijpen.


4. Regering-Balkenende

Human Rights Watch is dan weer niet slim genoeg om het superieure Nederlandse inburgeringsbeleid te begrijpen, luidde het antwoord van de Nederlandse regering op een zeer kritisch rapport van de mensenrechtenorganisatie over het Nederlandse immigratiebeleid. Het zogenaamde inburgeringsbeleid voor alle niet-westerse nieuwkomers, zo schreef HRW, is eigenlijk een uitsluitingsbeleid voor Turken en Marokkanen. Zij moeten voor afreis naar Nederland al in hun land van herkomst een taal- en cultuurexamen doen dat hun wil tot integratie bewijst. Zo'n examen kost 350 euro per poging. Misschien een suggestie om ongewenste Franstaligen op afstand te houden?



WINNAARS


1. Marianne Thyssen

Ze werd met 96,6 procent van de stemmen verkozen tot nieuw CD&V-voorzitster. Moeilijk is dat niet als je enige kandidaat bent, en aangewezen bent door het mannentrio Leterme-Vandeurzen-Schouppe, dat werkelijk de plak zwaait in de partij. Dus zocht Marianne Thyssen een ander manier om haar gezag te vestigen: met een stevige toespraak zette ze de haantjes in en rond de partij weer op hun plaats. CD&V is niet separatistisch. Het moet uit zijn met het spinnen en de zwartmakerij in de politiek. Leterme mag niet langer bekritiseerd worden. En iedereen moet luisteren naar Marianne.


2. Priesterschap

Televisie, en zeker reality-tv, vermag soms wonderlijke dingen. Zone Stad hielp de politiescholen weer vollopen. Mijn restaurant maakt het zware beroep van kok aantrekkelijker. En Big Brother zorgde ervoor dat zelfs ongetalenteerde delletjes Bekende Vlaming konden worden. Maar of televisie ook voor een mirakel kan zorgen, valt nog te bezien. De Brugse Bisschop Roger Vangheluwe wil met een docusoap over priesters het beroep van priester weer hip maken. En laten we nu samen bidden voor kijkcijfers.


3. Zenit Sint-Petersburg

Gas dwingt opstandige ex-Sovjetrepublieken op de knieën, laat het Russische leger weer paraderen over het Rode Plein, verleidt Europa om weg te kijken van de steeds autoritairder koers in Rusland en brengt het Russische voetbal naar de Europese top. Het rijkelijk door Gazprom gesponsorde miljoenenteam van Zenit Sint-Petersburg heeft na 2-0-winst tegen Glasgow Rangers de Uefacup binnengehaald. Alleen zonnepanelen kunnen nu nog het voetbal redden. En als Johan Vande Lanotte zijn windmolenpark af heeft, wordt Oostende wereldkampioen basketbal.


4. Prins Filip

Onze troonopvolger heet geen begenadigd spreker te zijn, en al zeker niet in het Nederlands. Dus geeft hij zijn interviews liever schriftelijk. Dat is handig voor de journalist, die zich kan beperken tot het rechtzetten van kromme zinnen. De dt-fouten haalt de eindredacteur er dan wel uit.

Maar nu heeft de prins een half uur durend mondeling interview gegeven aan de VRT. De vragen waren hem van tevoren bezorgd, maar Filip zou spontaan en vlot hebben geantwoord. We kunnen zijn plotselinge openheid appreciëren en begrijpen. De koninklijke dotatie gaat in 2008 met 5 procent omhoog. Daarmee is alvast voor de Saksen-Coburgs het verlies aan koopkracht gecorrigeerd. Nu nog de andere economische sectoren.


5. Bombardier

De treinbouwers van Brugge krijgen de troostprijs. Nadat Bombardier het mega-order voor de bouw van de 305 treinstellen voor het Gewestelijk Expresnet rond Brussel misliep, ten voordele van Siemens, mag de Brugse vestiging de toestellen aankleden. De banen blijven behouden.


6. Mobistar

Mobistar mag dus in België exclusief en alleen de iPhone aanbieden, het zeer begeerde, wonderlijke, maar ook dure nieuwe elektronische snufje van Apple. De onderhandelingen sleepten lang aan, zo lang dat er al 10.000 gekraakte iPhones op de markt zijn. Wanneer de toestellen officieel beschikbaar zijn, staat nog niet vast, want de onderhandelingen moeten nog een tijdje aanslepen, tot er, laten we zeggen, zo'n 30.000 gekraakte iPhones op de markt zijn. Pas dan hebben Apple en Mobistar een zeer licht wegend argumentje om een eventuele beschuldiging van koppelverkoop te proberen te weerleggen. En bij ons weten is koppelverkoop nog altijd verboden in de Europese Unie.


DS, 17-05-2008 (ls)