PDA

Bekijk de volledige versie : Cultuurraden faciliteitengemeenten tegen uitbreiding Brussel


Barst
13th May 2008, 18:05
Cultuurraden faciliteitengemeenten tegen uitbreiding Brussel


BRUSSEL - De voorzitters van de cultuurraden in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel kanten zich in een open brief tegen een uitbreiding van Brussel. Volgens de zes functioneert het huidige systeem goed en beginnen de jarenlange inspanningen van Vlaamse politici hun vruchten af te werpen.


Volgens de voorzitters heeft Vlaanderen de afgelopen jaren heel wat inspanningen gedaan in de rand, met oog voor andere taalgroepen. Ze verwijzen onder meer naar taalcursussen en het onderwijs. De zes zeggen ook dat uit de houding van heel wat Franstaligen blijkt dat er een groeiend respect voor Vlamingen is.

Bovendien beginnen steeds meer Franstaligen de voordelen te zien van het niet bij Brussel horen.

'We kunnen ons niet indenken dat de Vlaamse politici deze jarenlange inspanningen die nu eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen zouden teniet doen. Dit is zowat het belangrijkste argument om van de taalgrenzen af te blijven. Het systeem functioneert goed. Het loopt enkel warm omdat enkele Franstalige partijen er hun score mee weten op te drijven als hun lokale mandatarissen zich in het gemeentehuis tot martelaar uitroepen', zo luidt het.

Volgens de voorzitters van de cultuurraden geven heel wat Franstaligen toe dat ze het een zielige vertoning vinden.

'Men moet daarbij ook niet uit het oog verliezen dat nogal wat hoofdredacteurs en journalisten van de Franstalige media in de Vlaamse rand wonen. Dit leidt tot een voortdurende overbelichting van de belangen van deze francofone minderheid in hun media.'

Voor de zes mogen de Franstalige Belgen hun faciliteiten gerust behouden. 'Maar als dit voor hen een vrijbrief wordt om de wetgeving gaandeweg verder uit te hollen dan treedt de voogdij-overheid op en volgen er schorsingen en niet-benoemingen. Dit is de logica zelve.'

'Onze huiver om bij Brussel gevoegd te worden moet ook niet worden gezocht in een nostalgiek kaakslagflamingantisme of het grote gelijk van een IJzertorenverleden', zo zeggen de voorzitters nog.

'Het gaat over het dagelijkse leven, over hoe kwetsbaar je bent als patiënt of bejaarde in sommige instellingen die aan taalwetgeving geen boodschap hebben en de machteloosheid erbovenop omdat je (voogdij)overheid niet in staat is (wil zijn) om daar iets aan te doen. Daar gaat het in essentie over.' avb

Barst
14th May 2008, 02:03
Onderzoek Raad van Europa nu al omstreden


BRUSSEL - 'Ik ga er alles aan doen om een negatief rapport te vermijden', zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen.


Vanaf vandaag loopt er in de Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel een onderzoekscommissie van de Raad van Europa rond. Ze onderzoeken de niet-benoeming van de Franstalige burgemeesters van de faciliteitengemeenten Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem. De 'fact finding mission' bestaat uit drie rapporteurs: delegatieleider Michel Guéguan (Frankrijk), Dobrica Milovanovic (Servië) en Anders Knape (Zweden). Al sinds 2007 weigert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) om de burgemeesters Arnold d'Oreye de Lantremange (Kraainem), Damien Thiéry (Linkebeek) en François Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem) te benoemen. Hij weigert dat omdat ze de taalwet hebben overtreden. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 hadden de drie Franstalige oproepingsbrieven verstuurd. Een overtreding van de taalwet, want de faciliteitengemeenten liggen in Vlaanderen. Keulen heeft nu al vragen bij het programma van de rapporteurs. 'Waarom gaan ze langs bij Brussels minister-president Charles Picqué (PS)? De Brusselse regering heeft geen enkele bevoegdheid in die gemeenten. Brussels minister en Vlaming Guy Vanhengel (Open VLD) volgt voor ons dat gesprek.'

Keulen wil absoluut vermijden dat het rapport opnieuw negatief uitdraait voor Vlaanderen. In mei 1998 kwam de Zwitser Dumeni Columberg in opdracht van de Raad van Europa al eens de positie van de Franstalige inwoners in de Vlaamse Rand onderzoeken. In zijn eindverslag stelde hij dat België het minderhedenverdrag moest ondertekenen en suggereerde hij dat de federale regering referenda moest houden over de invoering van de tweetaligheid in heel België en over de aanhechting van de zes randgemeenten bij Brussel. 'De niet-benoeming van deze drie burgemeesters heeft niets te maken met het feit dat ze Franstalig zijn of tot een minderheid behoren, maar gebeurt uitsluitend omdat zij als burgemeesters diverse inbreuken hebben begaan op de taalwetgeving. Dat deden ze niet zomaar uit onwetendheid, maar echt met kwaad opzet. Hun bedoeling is mensen tegen elkaar opzetten, en dat gaat regelrecht in tegen de taken van een burgemeester. Een van hen, Van Hoobrouck, had het zelfs over “in staat van oorlog zijn,. Merk op dat de Franstaligen hem nu krampachtig trachten uit beeld te houden', zegt Keulen.

'Ik heb in drie andere gemeenten, in Drogenbos, Wemmel en Sint-Genesius-Rode, wel een Franstalige burgemeester benoemd. Dat is toch het beste bewijs dat ik niet vooringenomen ben, maar dat het hier echt over de juridische feiten gaat', zegt Keulen nog.

Dit weekend stelden de Franstalige partijen opnieuw dat de benoeming van de drie burgemeesters een mogelijke pasmunt kan zijn voor de splitsing van BHV. 'Daarvan kan geen sprake zijn. Dit is geen politiek dossier, maar een juridisch', herhaalt Keulen. (wov)


DS, 13-05-2008

Barst
14th May 2008, 02:06
Dus de voorzitter van die omstreden club is een Fransman??! :shocked:
Goed gevonden van de Raad van Europa, vooral als het gaat om de geloofwaardigheid bij de arbitrage over taalkwesties tussen het Frans en het Nederlands... :rolleyes:
Compleet onnozel dus... :doh:

Barst
15th May 2008, 00:58
Raad van Europa levert kritiek op Vlaamse starheid in taalconflict


Vlaanderen moet niet moeilijk doen over het gebruik van Frans in gemeenteraadsvergaderingen in de rand rond Brussel. Dat stellen waarnemers van de Raad van Europa na een bezoek.


„De mensen in Servië denken dat dergelijke problemen alleen op de Balkan voorkomen. Daarom was deze missie voor mij heel interessant.” De Serviër Dobrica Milovanovic heeft zojuist een tweedaags bezoek aan Brussel afgesloten. Samen met zijn Franse collega Michel Guégan kwam hij namens de Raad van Europa problemen in het lokale bestuur rond de stad onderzoeken.

De Raad van Europa houdt toezicht op de behandeling van culturele minderheden. En daar is het volgens de Franstaligen in de Brusselse rand, die bij Vlaanderen hoort, niet goed mee gesteld. De Vlaamse overheid weigert namelijk al geruime tijd drie burgemeesters, die wel verkozen zijn, te benoemen.

De burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem hebben de taalwet overtreden door toe te staan dat in de gemeenteraad Frans werd gesproken. En dat mag niet in Vlaanderen. Ze hebben hun burgers bovendien brieven gestuurd in het Frans en dat mag alleen als de burgers er uitdrukkelijk om vragen.

De Vlaamse minister van binnenlands bestuur Marino Keulen wil de burgemeesters daarom niet benoemen. Maar ze zijn wel democratisch gekozen en de inwoners, in meerderheid Franstalig, vinden dat ze hun eigen taal mogen gebruiken in deze ’faciliteitengemeenten’. De faciliteiten houden in dat Franstalige inwoners in sommige gevallen in het Frans bediend kunnen worden, al wonen ze in Vlaanderen. Zij mogen Franstalig onderwijs organiseren voor hun kinderen. Maar de Vlamingen vinden dat zij moeten inburgeren, zodat de faciliteiten op termijn afgeschaft kunnen worden.

Het bezoek op zich heeft al geleid tot compleet verschillende reacties aan beide kanten van de taalgrens. Franstaligen grijpen het aan als het zoveelste bewijs dat de Vlamingen hun rechten niet respecteren. Daarbij vallen al snel woorden als ’discriminatie’ en ’racisme’. Vlamingen reageren geïrriteerd en vragen zich af waarmee het buitenlandse bezoek zich bemoeit. „Wij zijn hier alleen gekomen om het handvest van het lokale bestuur te controleren”, aldus delegatieleider Guégan. „En de situatie is ernstig. De kandidaten zijn in 2006 democratisch gekozen, maar nog niet benoemd. Dat is geen redelijke termijn; er had al lang een oplossing gevonden moeten worden.”

België moet het conflict zelf oplossen, aldus Guégan. „Ik wil niet in deze heksenketel roeren.” Toch is het duidelijk welke kant zijn advies aan de raad opgaat: „Hoe kan een burger het politieke debat volgen als hij zijn eigen taal niet mag gebruiken?” Hij dringt aan op ’enige soepelheid’ bij de Vlaamse autoriteiten. „Een beetje gezond verstand is altijd nuttig.”


Trouw, 15-05-2008

Barst
15th May 2008, 01:14
En blijkbaar ook nog een Serviër die van tevoren al duidelijk wist wat hij wou horen?! Nogmaals: bravo, Raad Van Europa! :banghead:
Ook nog de nodige vraagtekens bij het feit dat de geroemde commissie er in slaagt om op amper twee dagen tijd een verdict te vellen in een situatie die qua complexiteit toch wel iets meer behoeft dan dat, of niet?
De absolute verheerlijking van het meerderheidsprincipe zonder ook nog maar enigszins bezwaard te worden door de complexiteit van zowel de historische context als het macrogegeven op sociaal vlak, is ronduit stuitend! :faint:
Om het bij twee argumenten a contrario te laten: vanaf nu zullen sommige districtsraden in Borgerhout (of binnen afzienbare tijd de gemeenteraad in St.-Jans-Molenbeek) wellicht in het Arabisch moeten gehouden worden(1)? En kunnen we niet ineens ook het pariteitsprincipe binnen de federale regering (evenveel Vlaamse als Franstalige ministerposten) 'onverwijld' naar de prullenmand verwijzen(2)?? :wave:
[QUOTE=Trouw]„Hoe kan een burger het politieke debat volgen als hij zijn eigen taal niet mag gebruiken?”[/QUOTE]
Toch wel, want als ik morgen verhuis naar gelijk welk ander land/talengemeenschap, dan weet ik al van op voorhand dat ik de plaatselijke taal zal moeten leren om ingeburgerd te raken en om de politiek te kunnen volgen! En vooral, a fortiori: hoe kunnen we in godsnaam van immigranten vragen dat ze de taal moeten leren, terwijl we dit van franstaligen in Vlaanderen niet zouden mogen vragen?? :slash: