PDA

Bekijk de volledige versie : VS-Hooggerechtshof geeft fiat voor megaklacht rond apartheid


Barst
13th May 2008, 00:56
VS-Hooggerechtshof geeft fiat voor megaklacht rond apartheid


Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft het licht op groen gezet voor de ontvankelijkheid van een reeks klachten waarbij miljarden dollars worden geëist van een vijftigtal multinationals. De bedrijven, zoals Coca-Cola, Ford, Dow Chemical en Colgate, worden ervan beschuldigd hulp te hebben geboden aan de Zuid-Afrikaanse regering ten tijde van de apartheid.


Quorum niet bereikt

In een korte mededeling preciseert het hoogste hof in de Verenigde Staten dat het quorum niet was bereikt. Vier van de negen rechters hadden zichzelf onbevoegd verklaard omwille van mogelijke belangenconflicten met de betrokken bedrijven. In de Amerikaanse wetgeving moeten zes rechters zetelen alvorens het Hof zich door een affaire laat vatten. Het Hof heeft dus enkel de beslissing van een federaal hof van beroep in New York bekrachtigd.


Duizenden slachtoffers van apartheid

De zaak groepeert een tiental klachten die werd ingediend in naam van duizenden slachtoffers van de apartheid. Ze eisen meer dan 400 miljard dollar van de bedrijven die zaken hebben gedaan met de Zuid-Afrikaanse regering tussen 1948 en 1994, toen de apartheid in voege was.


Principe goedgekeurd

De klachten steunen op een wet die slachtoffers van aanslagen op de mensenrechten door Amerikanen toelaat schadeloosstelling te vragen voor een federale rechter. In een beslissing uit 2004 in een andere zaak keurde het Hooggerechtshof het principe goed voor dergelijke klachten voor individuele gevallen.

In eerste instantie werd de procedure verworpen, maar ze werd in oktober in beroep heropgestart. De multinationals vatten echter het Hooggerechtshof om de annulatie van de vervolgingen te vragen.


Embargo geschonden

Bij de bedrijven horen onder meer Shell, Citigroup, Barclays, Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Dow Chemical, Exxon Mobil, Ford en Fujits. Ze worden er voor het grootste deel van beschuldigd het internationaal embargo tegen Zuid-Afrika te hebben geschonden, maar ook van meer precieze feiten. Zo zou IBM de noodzakelijke technologie hebben geleverd voor de creatie van 'passbooks' die verplicht waren voor de zwarte bevolking, om die te controleren.


Blog DM, 12/05/08