PDA

Bekijk de volledige versie : Belgen hebben 128,5 miljard schulden


DassenPeter
11th August 2005, 09:49
Belg heeft meer dan ooit schulden.De Belgische gezinnen hebben meer schulden dan ooit. De uitstaande leningen van alle Belgische particulieren namen in het eerste kwartaal van 2005 toe met bijna 5 miljard euro. Dat is de sterkste kwartaalstijging ooit, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

Hypothecaire kredieten
De stijging is vooral toe te schrijven aan de hypothecaire kredieten (+ 1,89 miljard euro) en de consumentenkredieten zoals autoleningen (+ 1,22 miljard euro). Ook de leningen voor ten hoogste één jaar winnen aan populariteit. Die zwollen aan met 372 miljoen euro, de grootste kwartaalstijging sinds midden 2003. De dienst Statistiek bij de Nationale Bank verwijst naar leningen die grote winkelketens toekennen bij grote aankopen.

128,5 miljard schulden
De Belgische particulieren hebben met zijn allen -de nieuwe en oude kredieten opgeteld- voor zo'n 128,5 miljard euro schulden uitstaan bij de banken. Dat komt grosso modo neer op 12.500 euro per Belg, wat ook al een record is.

Het laatste nieuws

DassenPeter
11th August 2005, 09:57
Dat de gemiddelde Belgische particulieren meer schuld hebben dan vroeger lijkt me niet erg vreemd.
En dat om verschillende redenen.
Ten eerste is de welvaart enorm gestegen in ons land tegen vroeger. En nu dat de economie het wat laat afweten, lijkt het voor sommige een noodzaak om een bepaalde welvaart te handhaven. Al dan niet door meer te gaan lenen.
Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat de rente voor een lening momenteel enorm laag ligt. Daarom dat nu ook meer en meer gezinnen hun kans grijpen om een goedkope lening te bemachtigen.
Het is dan natuurlijk wel sneu als je hoort hoeveel mensen hun lening in België niet meer kunnen betalen, waardoor ze in een doodlopend straatje terecht komen. Er zijn in België namelijk ook enorm veel huizen die van de Nationale Bank geworden zijn na het niet inlossen van een leningschuld.
Lenen is één zaak, maar realistisch zijn is steeds de boodschap.