PDA

Bekijk de volledige versie : Een wonderboom tegen ziekten en voedseltekort


Barst
9th May 2008, 00:11
Een wonderboom tegen ziekten en voedseltekort


Xyko Silva wil zoveel mogelijk zaden van de Moringaboom verspreiden in ontwikkelingslanden.


Het ideaal van Xyko Silva (40) is simpel, maar het kan helpen tegen de grotere wereldproblemen: voedseltekorten, ziektes, woestijnvorming en klimaatverandering. De Moringa Oleifera is een soort wonderboom: hij groeit snel op arme, kale grond en na een jaar kan je er al volop blaadjes, peulen en bloemen van plukken; alles is eetbaar en bovendien gezond en voedzaam. Zo barsten de bladeren van vitamine A en C, ijzer, calcium en kalium. Je kan ze koken als spinazie of er thee van trekken. Ze zijn zelfs geschikt als medicijn en de zaden worden gebruikt om water te zuiveren van bacteriën. In de producten zit nauwelijks vet, maar wel veel eiwitten. En dan halen bomen ook nog het broeikasgas CO2 uit de lucht. Silva – die zelf niet van groenten houdt – gooit wel eens wat tot poeder vermalen bladeren in een milkshake: „een shot vitamine”.


Silva voerde als jongen, toen hij nog in zijn geboorteland Portugal woonde, actie tegen boomkwekers die de grond uitputten. En later, in Nederland, maakte hij zich sterk voor een jaarlijkse autoloze zondag. Als hij al een wereldverbeteraar is, dan een praktische. „Veel mensen willen wel wat doen aan milieu of armoede, maar vinden het lastig om persoonlijk een bijdrage te leveren. De Moringa is een mooi symbool. Nieuwe technologieën worden ontwikkeld, maar je kunt ook de natuur gebruiken, die is van zichzelf al een superwonder.”


Silva wil al die zaden niet zelf gaan brengen en zaaien. Hij ziet een leger aan ambassadeurs voor zich: toeristen, ontwikkelingswerkers, maar ook schoolkinderen die bijvoorbeeld een project hebben geadopteerd in Afrika. Silva: „Een zakje met tien zaadjes kost 2,50 euro en gaat zo in je tas. Mensen die naar arme landen reizen, nemen al wel pennen mee om uit te delen, maar dit is net zo makkelijk.”


Volgens Xyko Silva ontkiemt vers Moringazaad snel. Binnen anderhalve week komt er groen boven de grond. Hij heeft thuis in Rotterdam hele kleine boompjes van drie weken oud in potten staan, maar dit klimaat is eigenlijk niet geschikt voor de tropische soort. „In Portugal heb ik eens 10 zaadjes gepoot en kennelijk heb ik magic fingers: er kwamen elf boompjes uit.”


Trouw, 09-05-2008