PDA

Bekijk de volledige versie : Opnieuw meer controle bij elektronisch toezicht


Barst
7th May 2008, 17:38
Opnieuw meer controle bij elektronisch toezicht


BRUSSEL - Leterme I draait een beslissing van Verhofstadt II over het elektronisch toezicht sterk terug.


Het Nationaal Centrum voor Elektronisch Toezicht (NCET), dat onder de paarse regering van Verhofstadt II werd uitgekleed, krijgt onder Leterme I opnieuw een sturende rol. Dat moet een einde maken aan het gebrek aan controle op gedetineerden met een enkelband.

Tot 1 september 2007 was het Nationaal Centrum verantwoordelijk voor de controle op en de begeleiding van gedetineerden die hun gevangenisstraf thuis uitzitten met een elektronische enkelband. Het ging volgens de meeste waarnemers om een 'goed draaiende dienst'. Maar een 'onverenigbaarheid van karakters' tussen de directeur van de dienst, Ralf Bas, en de toenmalige minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), leidde tot het buitenspel zetten van de eerste.

Bas was niet de enige topambtenaar op Justitie die door een meningsverschil met Onkelinx de baan moest ruimen. Eerder viel dat lot te beurt aan het voormalige hoofd van de dienst gevangenissen, John Vanacker.

De controle op het elektronisch toezicht ging op 1 september 2007 over van het directoraat-generaal gevangenissen naar het directoraat-generaal justitiehuizen. De gevolgen waren catastrofaal. Er ontstonden lange wachtlijsten. Mensen kwamen maanden in 'strafonderbreking' terecht. De gemiddelde wachtperiode bedraagt drie tot vier maanden, met uitschieters tot acht maanden.

Er is ook onvoldoende samenwerking en er bestaan tegenstrijdige belangen tussen de justitiehuizen en de dienst gevangenissen. De maatschappelijk werkers willen niet bestraffend optreden tegen gedetineerden met een enkelband die hun voorwaarden niet naleven. Terwijl de gevangenissen overvol zitten en het hoofd in de andere richting draaien als de justitiehuizen vragen een gedetineerde onder ET weer op te sluiten.

Ook de huidige minister, Jo Vandeurzen (CD&V), erkent dat er sprake is van 'een gebrekkige coördinatie' tussen de twee diensten. Hij geeft het Nationaal Centrum weer een coördinerende rol. 'De directie van het NCET krijgt opnieuw een beperkte bevoegdheid om kort op de bal te reageren als een gedetineerde zijn uurrooster niet respecteert', zei de minister gisteren in de kamercommissie Justitie.

Vandeurzen kondigde ook een wijziging aan in de regeling dat vandaag een gevangenisdirecteur beslist over de stopzetting van het elektronisch toezicht omdat de gedetineerde zijn voorwaarden niet naleeft.

Want met de huidige overbevolking heeft een gevangenisdirecteur geen vrije keuze hierin. Door plaatsgebrek beslist hij snel tot een voortzetting van het elektronisch toezicht, ook al zijn er voldoende redenen om de gedetineerde weer op te sluiten.


DS, 07-05-2008 (Filip Verhoest)