PDA

Bekijk de volledige versie : Brussel-Halle-Vilvoorde: vervolg!


bas van gorp
29th April 2008, 14:04
Het Laatste Nieuws - 29/04 Er komt morgen geen plenaire vergadering van de Kamer. Dat heeft de conferentie van de voorzitters vanmiddag beslist. Over de agenda van volgende week - en dus over de vraag of B-H-V op de agenda komt - is nog geen beslissing gevallen.

Oppositie schreeuwt moord en brand
De oppositie schreeuwde na afloop moord en brand over de beslissing die de meerderheid oplegde. Het parlement wordt virtueel afgeschaft, luidde het.

Tijd om oplossing uit te werken
De vijf meerderheidspartijen stelden op de vergadering van de conferentie van de voorzitters voor om de plenaire zitting van morgen te schrappen. Op die manier krijgen de premier en de regering de tijd om een oplossing uit te werken voor B-H-V, legde Open Vld-fractieleider Bart Tommelein na afloop van de vergadering uit.

Uiterst moeilijke situatie
"Iedereen beseft dat dit een uiterst moeilijke situatie is. De premier heeft niet gevraagd om de zitting uit te stellen, maar als meerderheid willen we de regering de tijd geven een oplossing uit te werken", zei de liberaal. Ook zijn collega van de MR legde een verklaring in die zin af.

Tommelein stelde de kritiek van de oppositie te kunnen begrijpen, maar benadrukte verschillende keren dat dit een uitzonderlijke situatie is.

Sp.a: "Absoluut dieptepunt"
De oppositie was inderdaad woedend over de beslissing die de meerderheid in de conferentie van de voorzitters oplegde. Sp.a-fractieleider Peter Vanvelthoven had het over een absoluut dieptepunt. "De regering is het niet eens over BHV en het parlement mag niet samenkomen. Indien het parlement niet meer mag vergaderen telkens er onenigheid is binnen de regering, dan zijn we op een ongelooflijk dieptepunt beland", dixit de Vlaamse socialist, die er nog op wees dat de coalitie morgen perfect had kunnen vragen om BHV een week uit te stellen. "Nu wordt het parlement gewoon afgeschaft".

VB: "Democratische Rubikon overgestoken"
Een gelijkaardig geluid viel te horen bij Gerolf Annemans (Vlaams Belang). "De meerderheid heeft met deze beslissing een democratische Rubikon overgestoken", poneerde hij. Annemans was ook niet te spreken over de houding van Kamervoorzitter Herman Van Rompuy in de discussie. "Hij heeft het spel gewoon meegespeeld".
Van Rompuys voorganger, Herman De Croo (Open Vld), stemde met de meerderheid mee, maar waarschuwde tegelijkertijd dat dit geen precedent mag worden.

LDD: "Staatsgreep van de meerderheid"
LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker had het over een aanfluiting van de democratie en een kleine staatsgreep van de meerderheid. "Dit is een schande. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt in de geschiedenis van de Belgische parlementaire democratie", klonk het.

Wanneer?
Of de B-H-V-wetsvoorstellen volgende week - op donderdag 8 mei - op de plenaire agenda komen, is vandaag nog niet uitgemaakt. Tommelein benadrukte dat daarover nog niets is beslist. Volgens N-VA'er Jan Jambon wordt BHV volgende week zeker geagendeerd en gestemd, "tenzij de Franstaligen nog een manoeuvre uithalen. Zelfs bij een stemming hebben ze daarvoor nog instrumenten".

PS: "Onderhandelde oplossing"
PS-fractieleider Thierry Giet herhaalde dat een agendering van de wetteksten een politiek probleem creëert. "Maar we zullen wel zien. Wij vragen alvast een onderhandelde oplossing", zei hij.

Het is opnieuw de conferentie van de voorzitters die beslist of B-H-V op 8 mei inderdaad op het programma van de plenaire vergadering komt. Dat gebeurt volgende week dinsdag, 6 mei