PDA

Bekijk de volledige versie : Post koopt ziekteverzuim af


Barst
6th August 2005, 02:53
Gezonde postbode is 3.000 euro waard - De Post koopt ziekteverzuim af in nieuwe cao


BRUSSEL - Een postbeambte die niet al te veel afwezig is wegens ziekte, kan op het einde van zijn loopbaan een extra premie tot 3.000 euro bruto opstrijken. Dat is een van wegen die De Post bewandelt om het ziekteverzuim in te dammen.


Het absenteïsme is al jarenlang een huizenhoog probleem bij De Post. Het werd vorig jaar al teruggedrongen tot 8,83 procent, maar het ligt toch nog altijd een stuk hoger dan de 7 procent waar De Post op termijn naartoe wil. Tegen het einde van dit jaar wil De Post het absenteïsme terugbrengen tot 8 procent. Dat zou een besparing opleveren van 11,5 miljoen euro. Ter vergelijking, volgens de dienstengroep SD Worx lag het absenteïsme in Vlaanderen in de particuliere sector vorig jaar op 4,9 procent.

De statutaire postbeambten behouden jaarlijks 21 dagen hun volledige loon bij ziekte. Die ziektedagen kunnen jaar na jaar opgespaard worden. Een postbeambte die langer ziek is dan de dagen die hij opgespaard heeft, valt terug op 60 procent van zijn loon.

Maar sommige postbeambten maken misbruik van het systeem. Ze sparen al die ziektedagen op tot vlak voor hun pensioen en zijn dan geruime tijd ziek. Drie op de tien postbeambten zouden voor hun pensionering ziek worden. De helft van hen zou niet echt ziek zijn en dus het systeem misbruiken.

De Post wil daar nu paal en perk aan stellen door de postbeambten die niet veel ziek zijn, te belonen.

De postbeambten die in de twaalf maanden voorafgaand aan hun pensionering minder dan dertig dagen ziek zijn, hebben recht op een bruto-premie van 2.100 euro.

Daarnaast krijgen ze nog eens drie euro bruto per ziektedag die ze op hun pensionering nog niet opgenomen hebben, met een maximum van 900 euro.

De postbeambten hebben jaarlijks recht op vijf procent van de winst die het bedrijf eventueel maakt. Dat bedrag wordt vanaf 2006 opgetrokken naarmate het absenteïsme daalt. Wie weinig ziek is - zowel contractuelen als statutairen - heeft recht op die extra winstdeelname.

Tot slot kunnen de personeelsleden die meer dan 300 ziektedagen opgespaard hebben het surplus laten uitbetalen of omzetten in vakantiedagen die voor het pensioen opgenomen kunnen worden. Zo zijn zeven tot negen niet-gebruikte ziektedagen goed voor een dag 'pensioenverlofsparen'.

Jozef De Doncker van de socialistische vakbond ACOD staat positief tegenover de regeling. ,,Dit zijn positieve maatregelen. Ze motiveren wie niet ziek is en benadelen niet wie ziek is.''


06/08/2005 Christof Vanschoubroek

©Copyright De Standaard