PDA

Bekijk de volledige versie : Amerikanen lanceren offensief in Afghanistan


bas van gorp
29th April 2008, 09:16
Het Laatste Nieuws - 28/04 Het Amerikaanse leger is vanmorgen een groots offensief gestart in Helmand, een van de meest gewelddadige provincies in het zuiden van Afghanistan. Dat meldt CNN. Het is de eerste grote operatie van die omvang in de streek in jaren.

Meer dan 2.000 U.S Marines bestormden vanochtend de stad Garmser die gecontroleerd wordt door de taliban. De taliban, die de Amerikanen de voorbije dagen hebben zien oprukken, verwachtten een offensief en hadden dan ook verschillende bommen geplaatst op de toegangswegen naar Garmser. Het is nog niet duidelijk of de Amerikanen veel tegenstand hebben gekregen.

Het Amerikaans leger zette ook helikopters in om de taliban te verdrijven. Volgens majoor Tom Clinton is dat grotendeels gelukt. "Het feit dat we zowel met helikopters als infanterie werken, was een verrassing voor de taliban. Van verschillende kanten krijgen we berichten dat talibanleiders hun troepen oproepen de stad te verlaten. Het is trouwens geen geheim voor hen dat we hier zijn. Alleen wanneer en waar we zouden toeslaan was een verrassing voor hen."

Benieuwd hoeveel Amerikanen tijdens dit offensief opnieuw het leven hebben gelaten ... Om dan nog maar te zwijgen over de inwoners van deze stad! Wie is van deze aanval te duppen? Jawel ... de onschuldige inwoners!