PDA

Bekijk de volledige versie : China lanceert met succes datarelaissatelliet


s5050033
26th April 2008, 11:14
China lanceert met succes datarelaissatelliet


China heeft met succes een datarelaissatelliet gelanceerd met het oog op de volgende bemande ruimtemissie, meldt het officiële persbureau Xinhua.

Nog niet in gebruik
De Tianlian 1 werd in de ruimte afgezet met een Lange Mars-3C draagraket die zowat een half uur eerder, om 17.35 uur Belgische tijd, werd gelanceerd op de basis Xichang in de provincie Sichuan. Peking zal de kunstmaan pas in gebruik nemen tijdens de missie van de Shenzhou VII, de derde bemande Chinese ruimtemissie, voorzien voor de tweede helft van dit jaar.

Eerste datarelaissatelliet
Gebouwd door de China Aerospace Science and Technology Corporation is het de eerste datarelaissatelliet voor China. Het tuig moet toelaten dat de Shenzhou meer in contact staat met de vluchtleiding op de grond en de hoeveelheid in real time te transfereren data opvoeren. De Tianlian 1 is daarmee een broertje van de TDRS-satellieten die de Amerikaanse NASA toelaten continu contact te houden met een spaceshuttle. Nu maakt China nog enkel gebruik van volgschepen en grondstations. Maar die "dekken" slechts twaalf procent van één baan rond de Aarde dat een Chinees ruimteschip trekt, zo citeerde Nieuw China Zhang Jianqi, een topfunctionaris van het Chinese ruimtevaartprogramma. De Tianlian I alleen al "dekt" de helft.

Eerste missie type 3C
Het was de 105de missie van een Lange Mars, maar wel de eerste van het type 3C. Die raket is 55 meter hoog en beschikt over twee opduwraketten. Zij kan 2,6 tot 3,8 ton aan nuttige lading meenemen. De raket vult aldus een "gat" op tussen lichtere en zwaardere raketten in het Chinese arsenaal.

Zeven raketten in productie
Er zijn nu zeven raketten van het type Lange Mars-3C in productie. Die moeten meerdere Chinese én buitenlandse satellieten in de ruimte brengen, zegt het officiële Chinese persbureau.

Tien lanceringen gepland
Voor dit jaar heeft Peking tien lanceringen gepland, waaronder de Shenzhou VII waarbij voor het eerst een Chinees in de ruimte zal wandelen. Dat is 33 jaar nadat de Rus Aleksei Leonov de eerste mens was die uit een ruimteschip stapte (en er trouwens bijna niet meer in kon). (belga/vsv)
26/04/08 09u12