PDA

Bekijk de volledige versie : Arme autokrakers!


Barst
4th August 2005, 05:18
’Auto’s moeilijker te kraken, maar onmogelijk is het niet’


Sinds vijf jaar daalt het aantal autodiefstallen spectaculair. Ex-autokraker Marcel weet uit de praktijk: „Het wordt steeds moeilijker.”


De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) bewijst daarmee haar bestaansrecht. Nieuwe beveiligingstechnieken, betere samenwerking tussen politie en justitie en afspraken met andere landen werpen vruchten af. Maar wie denkt dat zijn bolide op straat veilig is met een startonderbreker, satelliet-volgsysteem en chassisregistratie, komt bedrogen uit. Ex-veelpleger Marcel: „Op alles vinden we wel iets. Een beetje misdaad moet er blijven, anders wordt de politie overbodig.”

De startonderbreking is de eerste drempel. Sinds 1998 is die verplicht, zodat auto’s alleen kunnen starten met de originele sleutel en niet met twee draadjes. Marcel: „Zo’n auto met startonderbreker rijdt vijftig meter, en dan valt hij uit. Het is lastiger, maar het kan wel hoor. Het kost een paar minuutjes extra.”

Marcel is 38 jaar. Van de laatste 20 jaar zat hij er 14 in de cel. „Alles deed ik: autodiefstal, overvallen, inbraak. Sinds een paar maanden ben ik ermee gestopt. Als veelpleger ga je nu voor twee jaar de gevangenis in, ook al steel je maar een autoradio.”

Hij is van alle markten thuis. „Een autodeur openen met een schroevendraaier: twee seconden. Met een stanleymesje het rubber bij het raam opensnijden duurt wat langer.” En met hulp van twee jongens sloopt hij zo het stuurslot. „Een krachtige, korte ruk is genoeg.”

Het starten lukt ook wel. Onder de motorkap sluit hij de accu rechtstreeks aan op de startmotor.

Wat kun je nog met een gestolen auto? Exemplaren duurder dan 50000 euro hebben verplicht een volgsysteem. „Een satelliet kan de auto altijd terugvinden, ook in Oost-Europa. Dat maakt ze onaantrekkelijk voor diefstal”, laat brancheorganisatie Bovag weten.

„Tegen dat GPS-systeem is weinig te doen”, zegt Marcel. „Je kunt ze in een met lood beklede ruimte zetten, want lood laat geen straling door. Maar dan ben je al professioneel bezig.”


Trouw, 04-08-2005