PDA

Bekijk de volledige versie : 24/04 Mensheid 70.000 jaar geleden bijna uitgeroeid door droogte


Sofie.Moereels
26th April 2008, 10:51
De mensheid was door droogte met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een uitgebreide genetische studie van Stanford University, gefinancierd door National Geographic.
Aanhoudende droogte leidde ertoe dat de menselijke soort 70.000 jaar geleden werd gereduceerd tot kleine, geïsoleerde groepjes in Afrika. Volgens de studie, die werd gepubliceerd in het American Journal of Human Genetics, liepen er op een bepaald moment slechts 2000 mensen rond op de wereld.
DNA
Vorsers kwamen tot die bevinding na het bestuderen van DNA van de Khoi en San in Zuid-Afrika, ook wel bekend als Hottentotten en Bosjesmannen.
Klimaat
"Klimatologische veranderingen hebben waarschijnlijk bijgedragen aan de verspreiding van de menselijke soort", verklaart Spencer Wells, directeur van het Genographic Project. "Die groepjes ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar. Pas zo'n 10.000 jaar later verspreidde de mensheid zich vanuit Afrika over de hele wereld."
"Deze studie bewijst de mogelijkheden van genetica om inzichten in de belangrijkste gebeurtenissen van ons soort te ontdekken", aldus Wells.
Ondertussen bevolken 6,6 miljard mensen onze aardbol.

Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art={E43A4CE7-AE00-4FA7-9A77-B929AD4A2692}