PDA

Bekijk de volledige versie : Depressie slaat vaker toe dan kanker.


Moors_Nathalie
26th April 2008, 11:45
Depressie slaat vaker toe dan kanker
Vlamingen met psychiatrisch verleden voelen zich gediscrimineerd

Een op vier mensen maakt een depressie door of krijgt in zijn leven een psychische ziekte. En steeds meer mensen worden levenslang invalide na een depressie of een psychose.

De kans dat een mens een depressie krijgt, is twee keer zo groot als zijn kans op kanker. Volgens cijfers van Amerikaanse en Europese onderzoeksinstituten maken tussen 26,2procent en 30,2procent van de mensen kans om eens in hun leven een ernstige psychologische ziekte of depressie door te maken. Ter vergelijking: prostaatkanker komt bij 12,4procent van de mannen voor en borstkanker bij 11,9procent van de vrouwen.

Psychische stoornissen zoals depressies, psychosen of persoonlijkheidsstoornissen leiden ook steeds vaker tot levenlange invaliditeit. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkeringen (RIZIV) erkende in 2006, de meest recente cijfers, 68.272Belgen als gehandicapt door een geestelijke aandoening. Dat aantal stijgt jaar na jaar. In 2001 waren er dat nog slechts 57.454.

Er zijn nog veel mensen die de weg niet vinden naar de juiste zorg voor hun geestelijke probleem. Daardoor woekert bij velen de kwaal steeds verder en wordt genezing moeilijker. In Vlaanderen pleegden in 2005 1115mensen zelfmoord. 'Het is met een depressie hetzelfde als met kanker. Je hebt meer kans op genezing als je er vroeg bij bent', zegt Paul Arteel, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg. 'Maar de meeste Vlamingen onderdrukken de problemen uit angst of onwetendheid.'

Volgens een nog niet gepubliceerde Europese studie voelen Vlamingen die een psychische stoornis hebben doorgemaakt, zich achteraf nagekeken. De Vlaamse ex-patiënten hebben nochtans een goed zelfbeeld. Van de ex-patiënten is 95procent ervan overtuigd nog een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het maatschappelijke leven. Dat is veel meer dan het Europese gemiddelde dat slechts op 42procent ligt. Maar diezelfde Vlamingen voelen zich wel in de hoek gezet. 92procent van hen denkt dat ze door buren, collega's en familie negatief zullen worden beoordeeld indien bekend zou worden dat ze een verblijf in de psychiatrie achter de rug hebben.

Het Nieuwsblad

Sofie Huybreckx
26th April 2008, 12:58
Jammer genoeg is een depressie volgens mij een echte ziekte van deze tijd. Hoewel het een ziekte is, zien vele het mensen niet als een ziekte. Uitspraken zoals "die heeft nu toch alles om gelukkig te zijn" horen we maar al te vaak. In onze ogen lijkt het of sommige mensen alles hebben om gelukkig te zijn en toch zijn ze het niet. De mensen willen vaak nog beter, ze zijn perfectionistisch. Onze maatschappij vraagt dit ook, nooit is iets goed genoeg, het moet altijd beter. Sommige mensen bezwijken jammer genoeg onder deze druk. Ik denk dat het daarom belangrijk is dat mensen weten dat een depressie ook een ziekte is. Het overkomt iemand, ook al probeert deze persoon er tegen te vechten.

Sofie.Moereels
26th April 2008, 17:11
Depressies zijn tegenwoordig "in".
Let op: het is een echte ziekte, maar net zoals bij elke andere ziekte weten mensen ze te misbruiken. En dat is wat er volgens mij de laatste tijd wat te snel [COLOR=Red]gebeurd[/COLOR].

Oké we leven te snel en ieders werk brengt stress mee de laatste tijd, maar tot nog toe overleefd iedereen het toch nog?! We moeten leren relativeren en terug leren genieten van het leven (jaja, zoals vroeger :s).

Karolien Theys
27th April 2008, 18:11
Iedereen heeft wel eens een dipje. Bij de één wordt dat dipje groter en groter en dan kunnen we beginnen te spreken over de ziekte van deze tijd e: depressie. Het wordt inderdaad vaak onderschat.. Maar ik denk echt dat het nodig is dat er iets aan gedaan wordt. Waarom worden meer en meer mensen depressief? Ik denk gewoon dat de druk te groot wordt: presteren, presteren, alles moet tijdig af zijn.. Het is toch normaal dat sommige mensen daar te veel onder lijden en depressief ervan worden.