PDA

Bekijk de volledige versie : Hond met dodelijke ziekte rabiës verbleef week in België


s5050033
25th April 2008, 22:04
Hond met dodelijke ziekte rabiës verbleef week in België

In Frankrijk is de ziekte razernij (rabiës) vastgesteld bij een hond die in het Belgische Ukkel heeft verbleven. Het dier was afkomstig uit Gambia, verbleef een week in België en is nadien doorgereisd naar Frankrijk. Op 24 april werd de ziekte bevestigd door het Pasteur-instituut van Parijs. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Dodelijk
Lieve Busschots, woordvoerster van het Voedselagentschap, wijst erop dat rabiës een erg gevaarlijke ziekte is, dodelijk voor de mens. In Europa komt rabiës vooral bij wilde dieren als de vos en de vleermuis voor, maar in Afrika, Azië en Zuid-Amerika is de ziekte wijder verspreid en zijn ook veel honden besmet. Wereldwijd sterven jaarlijks ongeveer 50.000 mensen als gevolg van een rabiësbesmetting. "In Europa zijn menselijke slachtoffers vrij zeldzaam", aldus het FAVV.

Incubatietijd
Zodra er symptomen zijn, is rabiës bij mensen en dieren altijd dodelijk. Binnen de 48 uur na infectie, voor het verschijnen van de eerste ziektetekens, moet een behandeling worden ingezet, legt het Voedselagentschap op zijn website uit. De incubatietijd is afhankelijk van de aard en de plaats van de beet, de diersoort die de beet heeft toegebracht en de hoeveelheid virus, maar bedraagt gemiddeld 20 tot 60 dagen.

Ukkel
Uit het onderzoek van de jonge hond met rabiës blijkt dat die op 7 april in België is aangekomen en op 13 april naar Zuid-Frankrijk is vertrokken. Tijdens zijn Belgisch verblijf was het dier vooral in de buurt van de square Georges Marlow in Ukkel aanwezig. Het gaat om een kleine lichtbruine hond, een teef van ongeveer 7 kg en ongeveer drie maanden oud.

Speeksel
Het dier was al bij aankomst in België besmettelijk. In het speeksel van een besmet dier kan het virus al twee weken voordat de eerste symptomen verschijnen, aanwezig zijn. Het virus wordt overgebracht via rechtstreeks contact: bijten, likken van ongave huid of slijmvlies van mond, ogen en neus.

Identificatie
Volgens het FAVV zijn alle mensen en dieren die contact hebben gehad met deze hond, geïdentificeerd. Toch vraagt het Voedselagentschap met aandrang alle personen die denken contact te hebben gehad met dit dier, contact op te nemen met hun huisarts en voor dieren met de behandelende dierenarts. (belga/lpb)
25/04/08 21u25

http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/256325/2008/04/25/Hond-met-dodelijke-ziekte-rabies-verbleef-week-in-Belgie.dhtml