PDA

Bekijk de volledige versie : Democraten verscheuren elkaar


Barst
22nd April 2008, 21:24
'Clinton niet? Dan liever McCain'


BETHLEHEM - De Democratische strijd in Pennsylvania van morgen spitst zich toe op blanke, laaggeschoolde werknemers in de kleinere steden. In het oude staalcentrum Bethlehem lijkt Hillary Clinton veruit favoriet. Haalt zij het niet, dan willen veel van haar kiezers liever de Republikein John McCain dan Barack Obama.


De afgelopen 25 jaar heeft Bethlehem, een stad in het oosten van de Amerikaanse staat Pennsylvania, het flink te verduren gehad, zegt huisvrouw Fran Weaver. Eén blik vanuit het stadshart naar de overkant van de Lehigh-Rivier vertelt het hele verhaal. 'Ooit was die oever één grote staalfabriek', legt ze uit. Nu zijn van die gebouwen alleen wat roestige stukken over.

Decennialang was Bethlehem Steel het tweede staalbedrijf ter wereld. Het telde 160.000 werknemers. Het leverde het staal voor wolkenkrabbers van New York en bouwde in de Tweede Wereldoorlog elfhonderd oorlogsschepen. Vanaf de jaren '60 ging het bergafwaarts. In 2003 viel het doek. Uniek is het verhaal niet. De voorbije jaren gingen zo'n dertig Amerikaanse staalfirma's ten onder, vooral door goedkopere buitenlandse import. Bethlehem ligt in de zogeheten rust belt ('roestgebied'), een streek die zich via Ohio tot in het Midwesten uitstrekt, waar overal hoogovens en fabrieken gesloten zijn. Zonder dat er veel nieuw werk voor in de plaats kwam.

Het einde is ook nog niet in zicht, meent Weaver. 'Alle werk gaat overzee. Die Chinezen nemen het over. De baantjes die nog hier zijn, pikken de illegalen uit Mexico in.' Dat Amerika's economie gevaarlijk dicht bij een recessie zit, stemt haar pessimistisch.

Dat zou de Democraten bij de presidentsverkiezingen in november in de kaart moeten spelen. Bethlehem is een bolwerk van blanke, conservatieve Democraten. Die stapten in de afgelopen verkiezingen over naar de Republikeinen toen het debat rondom waarden draaide. Zij bleven hun partij trouw als de economie centraal stond én de Democraten iemand nomineerden die hun levenswijze leek te respecteren.

Veel hangt af van hun keuze. De blanke arbeiders kunnen de doorslag geven in cruciale swingstaten zoals Pennsylvania. Een Democraat moet ongeveer de helft van hun stemmen winnen om het Witte Huis te halen, stellen experts. John Kerry verloor de verkiezingen in 2004, omdat hij op 41 procent bleef steken, terwijl de Republikein Bush in deze groep 58 procent van de stemmen binnenhaalde. Hillary Clinton zegt hen wel aan zich te kunnen binden, zoals haar man Bill deed. Barack Obama spreekt hen niet aan, omdat hij volgens haar te links en te grootstedelijk is. En zwart, al zal Clinton dat laatste nooit openlijk in de strijd werpen. Obama is volgens Clinton in november kansloos. Alleen als zij haar partij dat aan het verstand kan brengen, kan Clinton de nominatie nog veroveren.

Clinton won eerder ruim in de swingstaat Ohio, omdat vier van de vijf blanken buiten de grote steden op haar stemden. Om in de race te blijven, moet ze in Pennsylvania dat resultaat herhalen. Fran Weaver heeft zij achter zich. 'Ze heeft de ervaring om de economie vlot te trekken en het ziektekostenstelsel te hervormen.'

Redt Clinton het niet, dan stemt Fran Weaver in november op McCain. 'Ik vertrouw Obama niet. Hij is een moslim.'

Maar Obama kwam toch onlangs in opspraak door controversiële preken van zijn dominee? Hij is toch al twintig jaar lid van een kerk in Chicago?

Weaver weet het. 'Toch denk ik dat hij stiekem moslim is.'

Ze is niet alleen. Ondanks alle ophef over ex-dominee Wright, heeft een fluistercampagne via het internet over Obama's geloof haar werk gedaan. De 34-jarige Chad York, die in Pott's (Hot) Doggie Shop werkt, is met e-mails over Obama bestookt. 'Sommige groepen zeggen dat hij er eentje is. Andere weer niet. Ik wil onder geen beding een moslim in het Witte Huis.'

Chad York heeft veel respect voor Clinton, maar staat ook sympathiek tegenover McCain. Vanwege Irak. 'Mijn vrienden die daar gevochten hebben zeggen allemaal: 'We zitten er nu eenmaal, dus laten we de klus ook maar afmaken'. Ik zie geen reden waarom we ons overhaast moeten terugtrekken.'

Yorks collega Tina Cabrera is maandelijks een groot gedeelte van haar salaris kwijt aan medicijnen voor haar hart. Ze hoopt op een goedkoper ziektekostenstelsel en kijkt daarvoor naar Clinton. 'Obama moet ze niet. Omdat hij zwart is. Als hij aan het roer komt, gaat het straks alleen nog over ras. Hij zal zijn eigen soort voortrekken. Voor je het weet heb je de raciale spanningen van vroeger terug.'

Ook buurtgenoot en chef-kok Thomas Rutherford is voor Clinton, met McCain als tweede keus. Hij heeft geen goed geval bij Obama. Hij wijst op de omstreden preken van Wright. 'Er zullen nog meer over zaken naar buiten komen, die een ander licht op hem werpen.'

Obama zelf werd anderhalve week geleden in de verdediging gedrukt door een uitspraak over de kleine steden van Pennsylvania. De mensen daar zouden 'bitter' zijn na jaren van economische tegenslag en zich daarom 'vastklampen aan geweren of religie'. Clinton en McCain noemden Obama's woorden 'elitair'. Hij zou kleinsteeds Amerika hebben 'beledigd'. De mensen daar zijn optimistisch. Hun geloof en verknochtheid aan hun geweren zijn oprecht, niet slechts het gevolg van armoede, aldus Clinton.

Ondanks de overweldigende media-aandacht voor wat 'bittergate' wordt genoemd, blijkt nagenoeg niemand in Bethlehem van Obama's uitspraken gehoord te hebben. Wie dat wel heeft, voelt zich niet beledigd. 'Mijn man is een fervent jager. We hebben wapens in huis', legt huisvrouw Michelle Bobyak (37) uit. Toch stemt ze Obama. 'Terwijl ik eigenlijk Republikein ben.'

Irak is voor haar belangrijker dan ongelukkige uitspraken over wapens. 'Ik wil onze troepen zo snel als het kan thuis hebben. Met John McCain zitten we er nog jaren.' Veel van haar vrienden zijn voor Clinton. 'Ze sturen e-mails door, die zeggen dat Obama een verkapte moslim is.'

Volgens Steve Kocis is Bethlehem niet 'bitter'. Hij verwijst naar delen van het oude hoogoventerrein. Daar hebben zich nieuwe hightech-bedrijfjes gevestigd. Arbeiders zijn juist begonnen het resterende gedeelte van de oude fabriek te restaureren en te verbouwen tot een casino. In Main Street 'staan nog lege winkelpanden, maar ook die worden opgeknapt. We kruipen uit het dal omhoog', meent de zelfstandige aannemer.

Ondanks zijn ongelukkige uitspraken, krijgt Obama Kocis' zijn stem. 'Clinton is te veel een insider om een grondige hervorming van het politieke bestel door te hervormen.'

Mocht de strijd in november tussen Hillary Clinton en John McCain gaan, dan kiezen zowel Kocis als Bobyak voor Clinton. Wint Obama de Democratische strijd, dan zal hij in Bethlehem hard voor de Clintonstemmen moeten knokken.


DS, 22-04-2008 (Frank Kools)

Barst
23rd April 2008, 19:43
Hillary's comeback in Pennsylvania: slijtageslag gaat door


Hillary Clinton heeft de voorverkiezingen in Pennsylvania gewonnen en trok de race om de Democratische nominatie weer open. De verkiezingskoorts onder de Democraten werd de voorbije dagen koortsachtig. De campagne werd zelfs verbitterd. Als Clinton met minder dan 5 procent verschil van Obama zou winnen, zou het een 'overwinningsnederlaag' zijn geweest. Maar ze kwam voor de dag met een zege van 55 procent tegen 45 voor Obama. Dat was een comeback. Daarmee gaat de strijd onder de Democraten onverminderd voort.


Philadelphia was de hele dag in verkiezingsstemming. Aanhangers van Clinton en Obama trokken in groepen door de stad. Ze gingen naar de plaatsen waar grote Amerikaanse televisiestations hun 'stand-up' hadden neergezet. Van CNN, tot ABC, CBS en MSNBC: deze zetten het grote materieel in met een vloot aan satellietvoertuigen. Uiteindelijk verzamelden de groepen zich rondom het stadhuis, met op de toren een standbeeld van William Penn. Daar bestreden ze elkaar in spreekkoren.

Clinton hield haar verkiezingsbijeenkomst in Philadelphia. Ze was zeker van haar overwinning en dat buitte ze uit. Ze liet zich toejuichen in een overvolle zaal met dolenthousiaste aanhangers. Dat beeld, ging Amerika rond. En daarmee de wereld. Ze betrad het podium met haar steunpilaren in Pennsylvania, gouverneur Ed Rendell en Michael Nutter, de burgemeester van Philadelphia. 'Ik sta hier om voor jullie te vechten', zei ze. 'Dit is een historische strijd.

Deze overwinning maakte het verschil tussen winnen en verliezen. Stort geld voor mijn campagne.' Haar aanhangers scandeerden, met allusie op Obama: 'Yes, we can.' Volgens Clinton is het 'tij gekeerd'. Ze hoopt dat donateurs hun beurs weer trekken om haar campagne financieel vlot te trekken.

Barack Obama was al in Indiana waar op 6 mei de volgende voorverkiezing wordt gehouden, evenals in North Carolina. In Indiana gaat de strijd gelijk op en in North Carolina kan Obama rekenen op een overwinning dankzij de bloc vote van de zwarte Amerikanen. 'Men dacht dat we in Pennsylvania zouden worden weggeblazen, maar we hebben een groot deel van de achterstand dichtgereden', zei Obama. Hij leek niet aangeslagen, maar Clinton heeft zijn opmars gestopt.

De 'spin' begon direct nadat de eerste uitslagen binnenkwamen. Obama-strategen zeggen: Obama blijft de meest gekozen gedelegeerden houden, hij heeft de meeste staten gewonnen en hij heeft een duidelijk voorsprong in het aantal uitgebrachte stemmen. Clinton-strategen zeggen: Clinton heeft de grote staten gewonnen, zij kan de Republikeinen aan en als Michigan en Florida meetellen, zou zij bijna evenveel uitgebrachte stemmen hebben.

De voorverkiezingen in Michigan en Florida werden echter ongeldig verklaard omdat beide staten een datum hadden gekozen die statutair niet was toegestaan.

Obama voerde geen campagne in Florida en stond in Michigan niet op het stembiljet.

Opmerkelijk is dat het verschil in gekozen gedelegeerden weinig verandert.

Obama had een voorsprong van circa 145 en verliest er slechts tien, ondanks Clinton's ruime zege. Clinton heeft vrijwel de hele staat Pennsylvania gewonnen, maar Obama won de bevolkingsrijke regio Philadelphia met omliggende gebieden. Daar waren veel gedelegeerden te winnen. In uitgebrachte stemmen heeft Clinton de achterstand van circa 700.000 wel teruggebracht tot rond 500.000.

De campagne werd de voorbije dagen enorm hard. Obama kwam twee weken geleden in moeilijkheden met opmerkingen over de bitterheid van Amerikanen op het platteland en in kleine steden. Hij wist er geen postieve draai aan te geven en werd direct aangevallen door Clinton. De verkiezingsstaf van Clinton lanceerde een keiharde serie televisieadvertenties in Pennsylvania. Daarin zei ze dat Obama geen ervaring bezat in buitenlands beleid. De advertenties toonden beelden van terroristen en vooral van Osama Bin Laden.

Clinton voegde eraan toe dat ze Iran met kernwapens zou aanvallen als het een aanval zou uitvoeren op de Arabische staten als Saoedie-Arabie, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Tot voor kort gold die nucleaire garantie alleen voor Israel. Ze wilde gezien worden als 'Commander in Chief'.

Obama reageerde met de opmerking dat Clinton de 'politiek van angst' propageert die president Bush heeft gevoerd.

Het ziet er naar uit dat de strijd onder de Democraten nu doorgaat tot begin begin juni als de laatste voorverkiezingen worden gehouden. Daarna zal het aan de supergedelegeerden zijn om de knoop door te hakken. Van de 795 supergedelegeerden hebben 230 zich voor Obama uitgesproken en 254 voor Clinton. De onbesliste tussengroep van ruim 300 geeft de doorslag.

Democraten hebben het meest democratische systeem van voorverkiezingen. Het is helemaal gebouwd op proportionele verdeling van de stemresultaten en ver doorgevoerde egaliteit. Ook onafhankelijken mogen in veel staten meedoen. En zelfs Republikeinen die zich voor een dag als Democraat laten registreren, zijn welkom. En dan wordt de eindkeuze toch nog beslist in rokerige achterzaaltjes door partijprominenten.

Dat is de ironie van de Democraten.


Blog Knack, 23-04-2008 (Derk Jan Eppink)

Barst
29th April 2008, 17:36
Democraten VS: óf eigen kandidaat, óf McCain


Democratische stemmers in de Verenigde Staten krijgen een steeds grotere afkeer van de rivaal van de kandidaat van hun voorkeur. Dat blijkt uit een peiling van AP-Yahoo. Veel stemmers zien liever de Republikeinse kandidaat John McCain als president dan de 'andere' Democraat.


Obama-kamp

Onder Obama-aanhangers is het percentage dat negatief denkt over Clinton gestegen van 35 procent in november tot 44 procent in april -25 procent zelfs zeer negatief. Van deze groep zeggen twee op de drie liever op de Republikeinse kandidaat John McCain te stemmen bij de presidentsverkiezingen van november dan op Clinton, mocht zij de Democratische kandidaat worden.


Clinton-kamp

In het kamp van Clinton zijn de negatieve opinies over Obama gestegen van 26 naar 42 procent, waaronder de zeer negatieve van 10 naar 20 procent. Drie op de vier van deze groep Clinton-aanhangers zeggen eerder op McCain te stemmen dan op Obama, als die de Democratische kandidaat wordt.


Schade onherstelbaar?

Nu de strijd tussen Clinton en Obama nog zeker tot juni gaat duren vragen sommige Democraten zich af of de partij wel weer hersteld zal zijn voordat de presidentsverkiezingen beginnen. "Als dit doorgaat tot augustus hebben we echt een probleem", zegt de democratische gouverneur van Tennessee.


Democraten zijn er gerust in

Campagnemedewerkers van Clinton en Obama maken zich geen zorgen. "Als de familietwist voorbij is sluit de familie de gelederen weer", zei een medewerker van Obama.


Clinton maakt opgeld

Een peiling van AP-Ipsos toonde gisteren aan dat Clinton een grotere kans maakt tegen John McCain, zeker nu de voormalige first lady bij ongeregistreerde, jongere en oudere kiezers meer aanhang heeft verworven.


Blog DM, 29/04/08