PDA

Bekijk de volledige versie : Gedragscode voor gynaecologen als moslims dokter weigeren


ellenvvl
22nd April 2008, 08:50
Het recht van de patiënt om vrij een arts te kiezen, is niet absoluut. Het geldt niét als het gaat om artsen van wacht of op spoed.

Zo staat het in de pas goedgekeurde gedragscode van de Vlaamse gynaecologen die in de Artsenkrant is verschenen.

De code geldt voor alle artsen en alle patiënten in alle ziekenhuizen. Aanleiding tot het opstellen van zo’n code was het voorval in Bree, waar een mannelijke anaesthesist die voor een dringende keizersnede was opgeroepen, zich door een mannelijke moslim brutaal de toegang tot de verloskamer ontzegd zag en fysiek bedreigd werd. Dergelijke incidenten monden soms uit in levensbedreigende situaties.

Essentieel in de nieuwe code: artsen moeten niet altijd toegeven aan de eis om een vrouwelijke arts te zien. Patiënten behouden het recht om zorg te weigeren, maar moeten dat dan schriftelijk vastleggen. De gynaecologen, met dokter Johan Van Wiemeersch als spreekbuis, leggen er de nadruk op dat de vrije artsenkeuze het recht is van de patiënt en niet dat van partners of familieleden. “Dat heeft niets te maken met racisme of seksisme’, zegt dr. Van Wiemeersch (foto). “Het werd gewoon de hoogste tijd dat het gezond verstand gaat primeren.”

De gedragscode kreeg de goedkeuring van vele instanties: de Orde van Geneesheren, het Verbond van Belgische Specialisten, het Parket-Generaal, het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding én het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Ook van moslimzijde en de leiders van die gemeenschap kwam er instemming en steun.

bron: www.gva.be