PDA

Bekijk de volledige versie : Hersenen nemen halve minuut voor een fout een pauze


Barst
22nd April 2008, 01:12
Hersenen nemen halve minuut voor een fout een pauze


Wetenschappers hebben ontdekt dat bij het verrichten van repetitieve en monotone taken de hersenen zich onvrijwillig in een toestand van rust zetten. Dat gebeurt ongeveer een halve minuut vooraleer men een fout maakt. Dat schrijft het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). De onderzoekers konden aldus voorspellen wanneer iemand op het punt stond een fout te maken.


Gevoel

"Op één of andere manier zeggen je hersenen dat je een korte pauze moet nemen en dat je er niets kan aan doen", aldus Tom Eichele van de Universiteit van Bergen (Noorwegen). "Waarschijnlijk kent iedereen het gevoel dat de hersenen niet meer zo repetitief of performant zijn en dat je niets hebt gedaan om dit te veroorzaken".


Luchtverkeersleiders

Wanneer dit gebeurt, vloeit er bloed naar het deel van de hersenen dat actiever is in een status van rust. Gezien die status zowat een halve minuut voor het begaan van een fout aanvat, moet het mogelijk zijn een waarschuwingssysteem te ontwikkelen, waardoor mensen meer geconcentreerd en waakzaam kunnen worden, zegt Eichele die het voorbeeld van luchtverkeersleiders geeft.


Apparaat

"We zouden aldus een apparaat kunnen bouwen dat op het hoofd van iemand wordt geplaatst van mensen die dit soort beslissingen moeten nemen", vervolgde de wetenschapper in de PNAS. "We kunnen het signaal meten en de gebruiker laten weten dat zijn of haar brein in een staat is waarin beslissingen niet de juiste zullen zijn".


MRI-scans

Eichele en zijn collega's in de VS, Groot-Brittannië en Duitsland konden deze hersenpatronen aan het licht brengen met MRI-scans die niet draagbaar waren. De volgende stap is onderzoeken of meer mobiele EEG's het fenomeen kunnen detecteren. Eichele verduidelijkte dat een prototype van draagbaar, draadloos en lichtgewicht EEG in de maak is en binnen 10 tot 15 jaar op de markt zou kunnen zijn.


Blog HLN, 21/04/08