PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 19-04-2008


Barst
21st April 2008, 00:49
VERLIEZERS


1. Prins Laurent

Zijn broer krijgt weer het applaus. En tussen haakjes, zijn broer doet het elke keer beter en vlotter, op de camera's toestappen en vertellen hoe gelukkig hij is. Nog een paar bevallingen en het komt helemaal goed. Intussen krijgt Laurent, het natuurkind, het natuurtalent ook als het op entertainen aankomt, weer alle bagger. Aanvallen van politici en pers, nog een reprimande van de premier. Stoute jongen, zo spelen met vastgoed. Gelukkig heeft Laurent nog enkele vrienden, of tenminste vrienden van vrienden. Mensen als Etienne Davignon, die weleens eerder wat met zaken te maken hadden, hebben hem geholpen om zijn bedrijfjes op orde te krijgen. Alles is transparant. Er is geen geld verdiend - daarvoor dienen bedrijfjes tenslotte niet. Davignon noemt zijn werk voor de prins 'liefdadigheid'. Voor een arme stakker.


2. Tom Boonen

Het beeld is nu al opzijgezet voor de eindejaarsoverzichten. Tom Boonen, sinds vorige zondag niet meer de middelmatige parvenu, maar weer een groot kampioen, wordt al juichend geklopt op de streep. Gelukkig was het maar de Scheldeprijs. Winnaar Mark Cavendish zei dat hij zelf ooit op soortgelijke manier een wedstrijd verloor, toen hij nog bij de amateurs koerste. Daar kan Boonen wel om lachen. Kijk, voor die fractie van een seconde, waarin tragiek strijdt met knullige scherts, heeft elke wielerliefhebber uren tomeloos saai pelotongapen over. Nog eens bedankt, Tom!


3. Le Monde

De grande dame van de Franse pers bleef twee dagen stom. De journalisten legden het werk neer uit protest tegen een besparingsplan waarbij zowat een kwart van de journalisten ontslagen zal worden. Het is voor Le Monde kiezen tussen de pest en de cholera. Journalisten ontslaan, of de onafhankelijkheid verliezen en uitverkopen aan externe investeerders met een politieke agenda. Maar wie een schuldenberg van 150 miljoen torst, redt het niet meer met eerbiedwaardigheid en prestige. Dan ben je gewoon een verpauperde oude dame.


4. Frank Vandenbroucke

Koersen doet hij al van voor de Omloop het Volk niet meer, en eigenlijk was hij al jaren eerder van de sportbladzijden naar de roddelrubriek verhuisd. Maar deze week zou toch weer wat licht brengen, met de publicatie van zijn autobiografie, waarin hij zijn jarenlange pillen- en drugsverslaving en zijn zelfmoordpogingen beschrijft. 'Ik ben god niet', luidt de titel. Die behoeft geen grappige allusie, zeker niet nu zijn team Mitsubishi-Jartazi hem op de vooravond van de boekvoorstelling van de payroll heeft geschrapt.


WINNAARS

1. John Paulson

Wie ziet aankomen wat anderen nog niet zien aankomen, kan daar een aardige stuiver mee verdienen. Vooral als dat rampspoed en ongeluk betreft. Neem John Paulson, een niet onverdienstelijke hedgefundmanager. Paulson kreeg in de gaten dat Amerikaanse huiseigenaren hun leningen niet meer konden betalen. Hij zette zijn eigen geld en dat van zijn klanten in op het ineenstorten van de markt van hypotheekderivaten. Bingo. 3,7 miljard dollar stroomde uit de bloedende banksector naar zijn rekening. Dat is het hoogste loon voor één opdracht uit de geschiedenis van Wall Street. Hij steekt de legendarische George Soros voorbij als de grootste verdiener uit de financiële geschiedenis. Ook Soros houdt trouwens opnieuw veel geld over aan deze crisis. Sommigen zijn nu eenmaal gespecialiseerd in het leed van anderen.


2. Ishtar

Toen Kate Ryan 60.000 euro subsidies kreeg van de minister van Cultuur, stond de halve culturele wereld op stelten. De andere helft had nog niet door wie Kate Ryan was. Maar alles went. Ishtar, dat voor Vlaanderen de Belgische eer in Belgrado verdedigt, krijgt nu 25.000 euro, en oproer blijft voorlopig uit. De minister bestempelt die subsidie als zakgeld voor kleine onkosten. De minister van Cultuur is operabudgetten gewend.


3. Helmut Kohl

De vader van de Duitse eenmaking, Helmut Kohl (78), trouwt met zijn levensgezellin, Maike Richter (43). Het lijkt wel een modeverschijnsel, wereldleider met jong ding. Zou dat liefdadigheid zijn van die vrouwen, die trouwen met heren als Sarkozy of Poetin? Het is nu wachten tot Angela Merkel een jong snaakje aan de haak slaat. Een pas meerderjarige zanger, of een finalist van Mister Germany.


4. Berlusconi

De Italianen helpen ook niet als het erop aankomt om clichés over hun volksaard uit de wereld te helpen. Verkiezen ze opnieuw Berlusconi en zijn onwaarschijnlijke alliantie van postfascisten, populisten en regionalisten. Zijn eerste beleidsdaden: overheidsgeld pompen in de zieltogende luchtvaartmaatschappij Alitalia, en de Spaanse regering schofferen omdat er meer vrouwen dan mannen minister zijn. 'Bij ons domineren de mannen', zei Il Cavaliere. Hij schijnt de gave te hebben dat hij feilloos kan verwoorden wat het Italiaanse volk denkt.


DS, 19-04-2008 (kgv)