PDA

Bekijk de volledige versie : Obama onder vuur in laatste debat


Barst
17th April 2008, 17:35
Obama onder vuur in laatste debat


Philadelphia, 17 april. In het laatste televisiedebat tussen de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama zes dagen voor de cruciale voorverkiezingen in de staat Pennsylvania lag vooral senator Obama onder vuur.Weblog - Video en links over 'Bittergate' op De Race van 2008
Het was een van de zwakste optredens van Obama tot dusver, oordeelde The New York Times.


De kandidaten gingen gisteravond met elkaar in debat in Philadelphia. Clinton greep een recentelijke verbale uitglijder van de zwarte senator uit Illinois over verbitterde plattelanders die in moeilijke tijden terugvallen op wapens en religie met beide handen aan. Ze viel hem scherp aan en stelde vraagtekens bij zijn waarden en patriottisme.


Voor Clinton is winst in Pennsylvania van groot belang. Verlies zou haar in een onhoudbare positie brengen, menen analisten. In de in economische problemen verkerende industriestaat zijn 158 gedelegeerden te vergeven. Volgens de laatste peiling zal Clinton de meeste stemmen krijgen in Pennsylvania. Maar ze heeft een groter probleem. Op nationaal niveau vindt een groeiend aantal kiezers haar niet eerlijk of geloofwaardig.


In de eerste helft van het 90 minuten durend debat lag Obama bij voortduring onder vuur. Obama herhaalde dat zijn woorden over verbitterde plattelanders uit hun context zijn gerukt, maar Clinton bleef doorhameren over deze kwestie. Maar de senator uit New York moest ook door het stof. Ze verontschuldigde zich opnieuw een verkeerde voorstelling van zaken te hebben gegeven van een bezoek aan Bosnië in 1991.


NRC, 17-04-2008