PDA

Bekijk de volledige versie : 13-jarige corrigeert NASA


Stef.Berghmans
16th April 2008, 19:10
13-jarige corrigeert NASA

Een Duitse jongen van 13 heeft NASA-berekeningen over de waarschijnlijkheid van een botsing met een asteroïde verbeterd. NASA heeft de fout moeten toegeven.


Nico Marquardt berekende dat de kans asteroïde Apophis met de aarde botst, 1 op 450 is. De NASA had de kans 1 op 45.000 berekend en heeft toegegeven een fout gemaakt te hebben.

NASA had geen rekening gehouden met de kans dat Apophis zou botsen met een of meerdere van de 40.000 satellieten die rond onze planeet cirkelen. Apophis zal de aarde passeren op 13 april 2029.

(Bron: Guardian)

Tuur
4th May 2008, 10:49
Even ter verduidelijking: 30 duizend kilometer lijkt een grote afstand maar voor ruimtelijke begrippen is dit letterlijk "door het oog van de naald". Ter vergelijking, onze geostationaire satellieten bevinden zich op een hoogte van rond de 36.000 kilometer. Daarnaast wordt verwacht dat Apophis vanaf de Aarde met het blote oog zichtbaar zal zijn in Europa, Afrika en west-Azië. Wel iets om over na te denken dus.
Volgens de wetenschapper Sergey Smirnov, van de Russische Central Astronomy Observatory in Pulkovo, zou er een ruimtesonde gelanceerd moeten worden om Apophis te onderscheppen. Deze zou dan een zender op de asteroïde moeten plaatsen zodat zijn baan beter berekend en gecontroleerd kan worden.
Deze optie is al eerder voorgesteld maar in 2005 verklaarde NASA, aan de hand van een uitgebreide risico analyse van Steven Chesley, dat kostbare acties uitgesteld kunnen worden tot na 2013. Mocht tegen die tijd het gevaar nog niet geweken zijn dat is er nog 16 jaar over om verdere maatregelen te treffen.
Het gevaar is echter na 13 april nog niet geweken. Verwacht wordt dat Apophis in het jaar 2035 of 2036 opnieuw de Aarde rakelings zal passeren. Tenminste, als wij geluk hebben. Niemand weet wat voor effect de zwaartekracht van de Aarde heeft op de baan van Apophis. Hiermee is Apophis-9942 het grootste bekende gevaar vanuit de ruimte. Gebaseerd op het tijdstip van de inslag en het feit dat de planetoïde vanaf de buitenzijde van de aardbaan zal komen, zou een eventuele inslag ergens op het oostelijk halfrond plaatsvinden. De inslag zal geen wereldwijde consequenties hebben maar lokaal flinke verwoestingen aanrichten.