PDA

Bekijk de volledige versie : Europa haalt massaal speelgoed uit handel


Véronique.Geudens
15th April 2008, 17:15
De Europese Unie liet in 2007 409 verschillende soorten speelgoed uit de handel halen. Dat is een stijging met 85 procent ten opzichte van 2006. Ook de jaren daarvoor was er al een sterke stijging merkbaar.


Poppen
Het grootste deel van de als gevaarlijk bestempelde producten zijn poppen en poppengerief. Op de tweede plaats komen de knuffeldieren, gevolgd door plastic auto’s. China blijkt het grote aanvoerland.

Losse onderdeeltjes
De eerste oorzaak om de spullen een negatief rapport te geven zijn de kleine, losse onderdeeltjes die kinderen zouden kunnen inslikken. Ook de chemicaliën- waarden in de verf overschrijden vaak de Europese normen.

Rapex-meldingssysteem
Volgens EU-commissaris voor Consumentenzaken, Meglena Kuneva, is de stijging te danken aan het Rapex-meldingssysteem en de verhoogde waakzaamheid na een stroom klachten over Chinees speelgoed.

Mondige consument
Volgens Test-Aankoop zijn de massale terugroepacties van gevaarlijk speelgoed vooral de verdienste van de mondige consument. In de zomer van 2007 kwamen er geregeld nieuwsberichten over terugroepingen in de media. Zelfs monumenten uit speelgoedland, zoals Mattel en Fisher Price, haalden miljoenen stuks onveilig speelgoed van de markt.

Bron:
GVA
15 april 2008